Så fungerar samhället

Det genomkommersialiserade samhället

Orwell, Huxley och Boye hade fel. Deras gråa och totalitära framtidsdystopier var inget annat än fiktion. Istället var det marknadens osynliga hand som drämde näven i bordet och såg till att den globala kapitalismen i dag är mäktigare än någon totalitär ideologi någonsin varit.

De neddrogade och övervakade människorna i Huxley, Orwell och Boyes böcker blev alltså aldrig verklighet, åtminstone inte i västvärlden. Istället odlade marknaden framgångsrikt fram snabbmatsslukande drönare fastkilade i ett kapitalismens skruvstäd. En människa född för att konsumera – för ekonomins överlevnads skull.

Många är således de exempel inom science fiction-genren där en politisk dystopi, där vetenskap och politiska ideologier som togs till ytterligheter och förslavade människor, förutsågs. Från genrens paradnummer, George Orwells 1984, till Aldous Huxleys Du sköna Nya värld och vidare i Karin Boyes Kallocain och Ray Bradburys Fahrenheit 451.

Men dessa böcker skrevs under ett 1900-tal där kommunism och atomkrig skrämde. Där nya vetenskapliga landvinningar tog människan ut i rymden och där två världskrig hade lärt oss vad döden verkligen innebar.

Men nu är muren riven och globaliseringen i full gång. Ideologierna var tvungna att dö – det säger åtminstone nyliberalerna – så att alla skulle kunna samlas under den sista kvarvarande, kapitalismen.

De svenska författarna Eric Ericson och Anders Bennysson har insett det här och skrivit den bästa svenska science fiction-skildringen sedan Karin Boyes Kallocain. En berättelse om ett samhälle där marknadsekonomin helt tagit över. Och det är minst lika otäckt som i de gråa storebrorsböckerna. Och än värre: deras misantropiska kapitalistkult är betydligt närmare den verklighet vi lever i i dag.

I Så fungerar samhället tecknar författarna tillsammans med illustratören Fredrik Tjernström en synnerligt obehaglig planet där marknadskrafterna med mer eller mindre fascistiska metoder gör allt för att upprätthålla en hög tillväxt – den som inte är med, är emot. Stämplas som terrorist. Logiken känns igen.

Konstnären och reklamfiluren Eric Ericson är kanske mest känd för sin brevböcker, Brev till samhället och Brev till världen, där han lurade allt från makthavare till chokladpralintillverkare. Det torra språket och de finurliga formuleringarna i Så fungerar samhället känns igen från hans tidigare böcker, även om hans senaste skapelse lämnar en bra mycket bittrare eftersmak efter sig.

Boken är utformad som en skolbok, där illustrationer, grafer och text tillsammans visar hur vårt samhälle är uppbyggt och vad som är människans primära mål. En anonym och obehagligt oberörd berättarröst tar med läsaren bland nya uppfinningar och olustiga, men snillrika, lösningar, som ska få medborgarna att konsumera mer och oftare. En av många idéer handlar om det bolagiserade jaget. Var människa får sin egen styrelse och är du inte lönsam nog är det bara att avveckla eller sälja. Kanske till en stor koncern som arbetskraft eller till en kristen organisation som kan använda dig till att sprida sitt fromma budskap.

Inte heller djuren går säkra när tillväxten ska säkras. En briljant idé är att introducera schimpanserna för marknaden – få aporna att starta en industrialismens andra våg, som gör djuren till andra generationens konsumenter. Tänk bara på den enorma marknad som kommer att ”utvecklas när miljoner olika arter köper elektriska tandborstar, dörrmattor och färg-TV-apparater.”

I den andan rullar det på. Man reflekterar över det absurda i serietillverkning och produktplacering. Reflekterar över vad vi egentligen håller på med.
I Ericsons och Bennyssons bok har däremot ingen reflekterat utan snarare, kort och gott, kallt analyserat. Men visst. Klart att boken kan läsas på olika sätt. Sätt den i handen på några nyutexaminerade handelsstudenter och kreativiteten skulle flöda. Och det är fel. Väldigt fel. För vi är ju så mycket bättre än så. Det är vi.

Titel: Så Fungerar Samhället
Författare: Eric Ericsson & Anders Bennysson
Illustratör: Fredrik Tjernström
Förlag: Kartago Förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 168
ISBN: 9186003208, 9789186003203