På resa med herodotos

På resa med Kapuscinski

Den gamle greken Herodotos, cirka 480-420 f Kr, har kallats världens förste reporter. Den betydligt senare polacken, Ryszard Kapuscinski, 1932-2007, har av många kallats den främste. Trots att över 2000 år skiljde dem åt, har de tillsammans besökt otaliga länder.

I På resa med Herodotos, Kapuscinskis sista bok innan sin död i januari 2007, blickar den polske reportagevirtuosen bakåt. Dels på sin egen resa, men även längre tillbaka, till antiken.

Boken bygger alltså på två parallella resor. Den ena är Kapuscinskis egen. Hur han som ung osnuten reporter tog sina första stapplande steg. Hur han i sin ”gråblårandig cheviotkostym à la Warsawapakten år 1956” satte sig i en hoplappad DC-3:a, mellanlandade på andra sidan järnridån, i Rom, och till slut hamnade på ett hotellrum i New Delhi. Här förstod han ingenting: inte språket, inte människorna, inte kulturen – ingenting. Men han hade överskridit en gräns. Hamnat på en ny plats. En ny plats han verkligen ville förstå, och här läggs grunden till hans framtida reportageskrivande.

Den andra resan är Herodotos, den första reportern, och hans livsverk Historia, som Kapuscinski bar med sig på sina resor. I den berättar Herodotos om de persisk-grekiska-krigen, om kungar, blodshämnd och gudar. Om människor, kulturer och skrönor. Herodotos reste runt, talade med människor och sammanfogade sen sitt material. Den första ansatsen till att verkligen vilja beskriva hela världen.

”Medan jag läste Herodotos fann jag alltmer en själsfrände i honom. Vad satte honom i rörelse? Fick honom att agera? Vad drev honom till att göra dessa svåra resor, nästa riskabla expedition? Jag tror att det var hans nyfikenhet på världen. Önskan att vara där, till varje pris få se det, uppleva det.”

Och så flätas de samman. Herodotos resa och Kapuscinskis. Den polske reportern citerar ur Herodotos Historia, jämför med sina egna resor, kommenterar och väljer ut brottstycken – en del flera tusen år gamla, en del knappt 30 år bak i tiden. Likheterna är slående. Människor beter sig ungefär på samma sätt då som nu: makt, hämnd och död. Herodotos försöker förstå varför man slogs, varför de grekiska och persiska rikena aldrig fick nog, varför man ville erövra världen. Samma vilja att förklara som Kupuscinski drivs av.

I sann Kupuscinski-anda görs allt i boken med stilistisk finess, med superkloka analyser och med en lyhördhet för detaljer och andra ingångar än de förväntade. Kapuscinski är så långt ifrån plattityder och elfenbenstorn det går att komma; han är sin egen, han är på plats och han är påläst – briljant.

Titel: På resa med Herodotos
Författare: Ryszard Kapuscinski
Översättning: Anders Bodegård
Förlag: Albert Bonniers förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2004 (2006 på svenska)
Antal sidor: 285
ISBN: 9100116025, 9789100116026