Agent 007 femhundrasextio gånger

560 exemplar av en och samma boktitel. För att samla ihop något sådant krävs det ett närmast maniskt engagemang. Ett sådant har uppenbarligen konstnären Andrew Cowie, som har samlat på sig över fem hundra exemplar av Ian Flemmings roman From Russia With Love. I år är det femtio år sedan denna James Bondbok för första gången gavs ut, vilket Cowie firar med att göra en utställning av sin samling.

– Det är en konstinstallation, baserad på en och samma bok – From Russia With Love – som jag har jobbat med i sjutton år, berättar Cowie i sin monter på årets bokmässa i Göteborg.
Det hela började 1990 med att han fick en present med ryska kondomer. De pappersförpackade kondomerna från sjuttiotalets Sovjetunionen associerade han med From Russia With Love och så var hela processen igång.

Utställningen består, utöver själva böckerna, av specialutformade ekbokhyllor, de nämnda kondomerna, en fotoaffisch med 400 av omslagen upplagda i kronologisk ordning och 69 kartonger. Varje kartong innehåller, på bästa spionmanér, en strimlad bok som kan beskådas genom ett plastfönster. Mest spännande i utställningen är kanske den katalog där försättsbladen till samlingens böcker har scannats in, med de tidigare ägarnas namnteckningar, anteckningar och klotter. En genuin bit litteraturhistoria med andra ord.

Samma bok 560 gånger, du känner inte att ditt samlande har gått till överdrift?

– Nej. Jag har en tendens att samla på saker lite over the top. Jag samlar på juicepaketslock, den biten man drar av från yoghurtpaketen och katalysatorskydd från motorvägarna också.
Men någon riktig samlare vill Cowie ändå inte se sig som.
– Jag är snarare en keeper. En som inte samlar, men bara behåller utan något mål.

Konstnären:
Den brittiske konstnären Andrew Cowie, född 1952, bor i en omgjord lada norr om Göteborg. Utöver sitt konstnärskap arbetar han som grafisk formgivare på en reklambyrå.
Boken:
From Russia With Love av Ian Flemming finns översatt till svenska, med titeln 007 ser rött och gavs senast ut av Bonnier 1984.
Boken filmatiserades 1963 av Terence Young, med Sean Connery i huvudrollen som James Bond. Ian Flemming skrev tolv böcker och två novellsamlingar om James Bond, innan sin död 1964.