Berlin på 8 kapitel

Finfin reseguide med Carl-Johan Vallgrens Berlin på 8 kapitel

Carl-Johan Vallgrens lilla reseguide Berlin på 8 kapitel är en ovanlig betraktelse av staden, historien och dess mer ovanliga turistattraktioner. Eller som Vallgren själv skriver i förordet:

Du kanske rent av är på besök första gången? Fast troligen inte, då skulle du inte ha köpt den här boken, utan i stället något lättare, något mer övergripande, den sorts resehandbok som lovar dig att uppleva ”allt” på ett veckoslut. Som Berlitz guide till exempel, med de vackra färgbilderna.

Kanske måste läsaren vara lite Berlinbiten eller Vallgrensugen för ta sig an boken, eller som jag – båda delar – och det är synd. För Berlin på 8 kapitel är en utmärkt guide, både till staden och till dess historia.

Med ett personligt, snudd på krystat, du-tilltal varvas rena historielektioner med promenadinstruktioner, ett och annat författarporträtt och regelrätta utsvävningar. Det är varierat och mycket allmänbildande. Men störst behållning har antagligen den läsare som redan har ett hum om staden och kan nicka igenkännande åt några av beskrivningarna.

Det som gör Berlin på 8 kapitel till en komplett läsupplevelse och bra reseguide är väl avvägda innehåll. I motsats till Berlitz guide har Vallgren ingen ambition att täcka in ”allt” (att påståendet är en rätt löjlig tanke, stannar vid de smakfullt föraktfulla citationstecknen). Vallgrens bok är istället en odyssé över Berlins nutidshistoria, med start i tidigt 1900-tal och avslut med murens fall.

Det stringenta innehållet bidrar mycket till bokens läsvärde – det går utmärkt att ta del av guiden utan att vara på väg till – eller för den skull i – Berlin. För den som skiter i Brandenburger Tor, men gärna skulle högtiglighålla minnet av murens fall för 20 år sedan finner i Berlin på 8 kapitel en lika delar bra resebok som en intressant läsupplevelse.

Titel: Berlin på 8 kapitel
Författare: Carl-Johan Vallgren
Förlag: Månpocket (ursprungligen Albert Bonniers förlag)
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2009 (första gången 1999)
Antal sidor: 214
ISBN: 9789172321595
Foto: Anna-Lena Ahlström