Faghag

Om dem som älskar bögar

Glitter, glamour, och cruising. Och så faghaggorna förstås. De stereotypa attributen som cirkulerar kring bögar är många. Linda Leopold har valt att koncentrera sig på just begreppet faghag och har skrivit en hel bok om dessa heterokvinnor som älskar sina bögar.

Linda Leopold ser sig själv som en äkta faghag. Hon säger i boken att hon började gilla bögar redan vid sex års ålder och än idag är många av hennes närmsta vänner just homosexuella män. Hon tycker att ordet faghag, med sin dubbelskymf, behöver upprättelse och bör vändas till något positivt.

När jag börjar läsa boken väcks mest irritation hos mig och min penna glöder av aggressivitet när jag präntar ner mina små anteckningar. Kapitlet handlar om gayvärlden i Berlin och jag, som typisk svensk bög, känner att författarinnan, samtidigt som hon försöker lösgöra faghagens stereotypa bild som överviktig, patetisk förlorare, befäster den stigmatiserade bögbilden. Det talas skrupelfritt om poppers, joints och känslolösa ligg som något som ingår i var bögs vardag.

Men när jag läser vidare börjar mina känslor en färd i berg-och-dalbana. Jag slits fram och tillbaka, upp och ner mellan ömkan och ilska, glädje och förtvivlan, identifiering och distansering. Ingen av Linda Leopolds historier är lik den andra, förutom på en punkt; det handlar om en heterosexuell kvinna som, på ett eller annat sätt, älskar en eller flera homosexuella män. Kvinnor som skriver noveller om dem, kvinnor som umgås med dem och till och med kvinnor som lever tillsammans med dem.

När jag efter sista sidan har slagit igen boken känner jag mig förvirrad. Jag är förkovrad på så vis att jag vet mer om vilka olika typer av faghags som finns. På samma gång känner jag mig nedstämd över att min bild av en faghag inte förbättrats avsevärt – vilket var författarens uppenbara mening – kanske snarare tvärtom. Min bild av faghagen var inte alls negativ när jag började läsa boken, men efter denna resa mellan kontinenter och mellan olika sorters faghaggor stötte jag på några exempel som jag upplevde som aningen sorgliga.

Trots förvirringen tycker jag att min totala bild av hela gaykulturen har vidgats. Kanske har jag lärt mig mer om min egen subkulturs historia än om kvinnorna som omfamnar den.

Titel: Faghag
Författare: Linda Leopold
Förlag: Bokförlaget Atlas KB
Språk: Svenska
Utgivningsdatum: 2 November 2007
Antal sidor: 247
ISBN: 9173893188/9789173893183