Pärlor och Patroner

Snoppar och Loka Kanarp

Att historieskrivningen domineras av vita, europeiska snoppar är ingen nyhet. Män har regerat, mördat, varit banbrytande och dött för sina övertygelser. Män har fått äran och skulden för utvecklingens framfart och snedsteg. Och inte för att märka ord, men bara en sån sak att det heter history på engelska säger något om vilket kön som brukar stå i centrum i berättelsen om det förflutna.

Men vad vi än fick lära oss av grundskolans Levande Historia-böcker har även kvinnor existerat och härjat över alla delar av jordklotet. Att deras handlingar, liksom av en händelse, halvt suddats ut ur historieskrivningen betyder inte att de aldrig stod bakom folkmord eller stoppade upp döda kaniner i fittan. Det har bara inte återberättats så. En viss Herr Patriarkal Struktur har liksom stått i vägen.

Som en protest mot detta är Loka Kanarps Pärlor och patroner. Här har de osynliggjorda och motarbetade kvinnorna gjorts till tecknade actionfigurer. I svartvita, rakt på sak-berättade rutor ger Kanarp oss ett smörgåsbord av 60 kvinnor och deras minst sagt äventyrliga liv. Det är tack och lov inga helgonberättelser, utan snarare actionbiografier, fullspäckade av excentriska och spännande personligheter.

För vem visste tillexempel att Viktoria Woodhull, innan den kvinnliga rösträtten klubbades igenom i USA, drev sin egen presidentvalkampanj (och som påföljd kallades ”mrs Satan”)? Eller att Madame Nhu, första dam i Sydvietnam på 50-talet, kallade det för ”buddhistgrillfest” när munkarna brände sig själv till döds för att protestera mot regimens religiösa förföljelser?

Kanarp har gjort en gedigen djupdykning i de alternativa historieskrivningarna och plockat fram en slags ”best of”-samling av anektoder om queera armékirurger, nazistiska designers (Coco Chanel) och nobelprisade uppfinnare. Allt återgivet med torr, brutal humor som på något sätt understryker det förbryllande i hur motarbetade dessa kvinnor faktiskt varit. Att, som Rosemary Kennedy kallas utvecklingsstörd och bli lobotomerad för att hon gillade att ligga runt lite? My god.

Gemensamt för Kanarps porträtt är att de framställer kvinnor som inte passat in i sin tids föreställning om vad det ska innebära att vara kvinna. Ibland är de häpnadsväckande konstiga och ibland har de blod på sina fingrar. Men deras mod att trotsa tidsandan är ändå svårt att värja sig för. Vilka kvinnor! Detta är personer som, både bildligt och bokstavligt, haft halsbrytande liv. Som straffats hårt, men i slutändan gjort mycket för jämställdheten genom att kräva sin rätt att spjärna emot könsrollernas
kvävande koppel.

Halvvägs igenom Pärlor och Patroner får jag en känsla av att Kanarp hastar igenom porträtten, eftersom varje person bara får en sidas uppmärksamhet. Jag vill läsa mer om varje och få mer ingående fakta. Å andra sidan är det just det som är positivt med denna samling historiska porträtt: att den lämnar en med en omättad hunger efter öden som marginaliserats eller helt uteslutits ur historieskrivningen.

Som snabbspoling genom den dolda historien om kamikaze-kvinnor fungerar Pärlor och Patroner utmärkt. Den är stärkande, inspirerande och full av anektoter att bläddra igenom flera gånger. 120 sidor girl power att spica upp sitt liv med när resten av världen känns alltför översvämmad av snoppar. It’s fortfarande a mans world, men i Pärlor och Patroner är historien kvinnornas. Hurra för det.

Titel: Pärlor & Patroner
Författare och tecknare: Loka Kanarp
Förlag: Kolik förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 172
ISBN: 9197610356