Inbunden provkarta på nordiska serier i Allt för konsten 7

En inbunden antologi, där det enda sammanhållande temat är tecknade serier. Hur fin boken än är och hur spännande det än är med en hel rad olika serietecknare samlade mellan två pärmar har jag ändå svårt att förstå vem som är den tänkte köparen till en bok som Allt för konsten 7. För vad är egentligen syftet med den här typen av samlingsböcker? En uppvisningsplats och provkarta för modern seriekonst kanske.

Bästa sättet att se den är kanske som en ny uppdaterad och lyxigare form av serietidningar, medan de klassiska långsamt dör svältdöden i kioskernas tidningsställ. Det är i sådana fall en mer högkvalitativ serietidning, både sett till formen med de hårda pärmarna, och till innehållet, som trots att det är fullständigt osammanhängande, många gånger håller en väldigt hög nivå.

Bland de mer traditionella seriebidragen, med historier berättade med rutor och pratbubblor, utmärker sig bland annat Malin Biller, som mot alls odds lyckas göra en både fin och engagerande berättelse på det annars så söndertjatade temat må dåligt – bli inlagd – kämpa och lyssna på viktig musik – må bättre. Den starkast lysande stjärnan i boken är annars utan tvekan finska Tiitu Takalo, som bidrar med fyra olika bidrag, alla lika bra. Det är vemodigt vackert och vardagligt upprorspunkigt, med mjuka och livfulla gråskalor.

Konsten då? Ja, förutom att serierna i sig för det mesta är riktigt konstfulla – Takalos ”I Finlands största förort”, som går helt i blått och rött, skulle till exempel klara sig utmärkt som en bländsnygg tavla – finns bland annat Terhi Ekboms oritentaldoftande och svartvitskrapade ”Honeymoon Island”, som skimrar i limegrönt, orange och rosa; Henrik Rehrs förvisso konstnärliga, men också intetsägande, streckade ”Storm”; Åsa Grennvalls dystra korsstygnsbroderier, och inte minst Katja Tukiainens sagoaktiga, mangainspirerade och varmröda oljemålningar.

Titel: Allt för konsten 7
Medverkande: Malin Biller, Terhi Ekebom, Angelica Ericsson, Lars Fiske, Anneli Furmark, Åsa Grennvall, Matti Hagelberg, Nickan Jonsson, Kati Kovács, Steffen Kverneland, Mika Lietzén, Tommi Musturi, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Elisa Rossholm, Åsa Sandzén, Roy Söbstad, Tiitu Takalo, Katja Tukiainen, Tor Ærlig, Li Österberg
Redaktör: Ingemar Bengtsson
Förlag: Optimal Press
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 272
ISBN: 978-91-85951-04-8