Sagan om Bonusgrisen och Bläckfisken

Viktig saga lyckas inte engagera

När Johan Ehrenberg, en av huvudfigurerna bakom ETC, sätter tänderna i Island gör han det i form av ett personligt reportage i pocketformat i vilket tillståndet i landet beskrivs som något så absurt och osannolikt att det mycket väl hade kunnat vara en saga. Men icke. Sagan om Bonusgrisen och Bläckfisken är ingen orwellsk fabel där Ehrenberg pysslar med underfundiga allegorier för att skapa nya perspektiv.

Det är en artikel, för att använda författarens egen beskrivning, om hur kapitalismen tagit ett hårt grepp om Island, och om hur valutaspekulationer, belånade påhitt och offensiva investeringar byggt ett luftslott som överträffar den svenska IT-bubblan. Snart kommer det krascha, konstaterar Ehrenberg. Förlorarna kommer inte att vara de isländska finansmännen, utan vanliga löntagare. Således är reportaget, som först publicerades i ETC:s jubileumsbok tidigare i år, angeläget.

Ehrenberg utgår från ett personligt perspektiv, tillåter sig själv att vara raljant, och lämnar flera gånger läsaren i sticket genom att hugga upp berättelsen och knyta ihop de olika delarna på ett sätt som manar till uppmärksamhet. Dock brottas texten med ett stort problem. Den raljanta tonen inger ofta en känsla av uppgivenhet, som om Ehrenberg inte riktigt tror på att det som behandlas i Sagan om Bonusgrisen och Bläckfisken förmår engagera. Det är en uppgivenhet inte bara inför tillståndet på Island, vilket också ger eko i det svenska samhället, utan också inför möjligheten att göra skillnad: ”jag vet att jag i det mediala och opinionsbildande Sverige ropar för helt döva öron när jag säger att det här är upprörande och fullständigt förjävligt”, skriver Johan Ehrenberg innan han, något ödesmättat, konstaterar att ”du förlorar”.

När han så beskriver hur finansmännen likt trollkarlar svingar sina stavar och med ”magi” gör krumbukta konster på valutamarknaden och den absurda isländska börsen är det som om formen, sättet på vilket han skriver, är ett resultat av att smöret redan är sålt. Det enda som återstår är att stå på klapperstranden och sparka på stenar för varje begånget brott mot mänskligheten. Eller roa sig med att skriva ett reportage, när man, som Ehrenberg avslöjar i inledningen, egentligen skulle skriva en helt annan bok, en berättelse i form av en dialog med en älskad men bortgången bror.

Sagan om Bonusgrisen och Bläckfisken är intressant, och innehållet är viktigt, men formen haltar och känslan av att den är skriven i brist på annat gör att den inte lyckas engagera på det sätt som jag hade önskat.

Titel: Sagan om Bonusgrisen och Bläckfisken
Författare: Johan Ehrenberg
Förlag: ETC Förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 99
ISBN: 91-87670-39-9