Skämttecknaren herr Sandberg

Att Lasse Sandbergs illustrationer var något utöver det vanliga, förstod jag redan under högläsningen på dagis. Med sina halvskeva collage, snälla ögon och lockande fantasivärldar, har han i barnböcker som Lilla Anna, Spöket Laban, Tummen och Pulvret hänfört otaliga skaror barn i stora delar av världen.

”Jag blev skämttecknare för att hämnas på alla vuxna som varit taskiga mot mig när jag var liten. Sen blev jag barnbokstecknare för att återerövra den barndom jag aldrig haft.” dessa två meningar inleder Nisse Larssons tecknarbiografi om Lasse Sandberg. Här är det Sandbergs liv som skämttecknare som behandlas, något som han var känd för långt före ”Lilla Anna”- böckerna. Författaren Nisse Larsson har komponerat en luftig och bildrik biografi, utan onödiga pretentioner, men med en värme och respekt som lyser igenom under hela läsningen. Boken har sin utgångspunkt i intervjuer med Sandberg samt ett fylligt urval av hans skämtteckningar från sent 40-tal och framåt.

Sandbergs satir- och skämtteckningar behandlar det mesta och funkar fortfarande, trots att vissa har över 50 år på nacken. Politisk satir, serieparodier, absurd humor och en del metafysiskt grubbleri visar upp en för mig helt ny sida av Sandberg, en sida som har kommit i skuggan av den vida berömmelse han nått tillsammans med sin fru Inger, genom de barnböcker de tillsammans producerat genom åren.

Det känns mycket befriande att en gedigen biografi, som till stor del består utav bilder, kan ge en fullt så god bild av ett konstnärskap som en lunta på 400 sidor fyllda med anekdoter och överflödig information. Synnerligen ett förtjänstfullt arbete av författaren. Jag väntar med spänning på flera tecknarbiografier från det lilla förlaget ”Nisses böcker”. Tills dess föreslår jag att ni genast inhandlar ”Skämttecknaren herr Sandberg”.

Titel: Skämttecknaren herr Sandberg
Författare: Nisse Larsson
Förlag: Nisses böcker
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006-09
Antal sidor: 128
ISBN: 9197565148