På jakt efter återupprättelse

I augusti 2005, ungefär ett år efter Carolina Gynning steg ut ur Big Brother-huset som vinnare och nybliven rikskändis, skrev hon tillsammans med journalisten Ingrid Carlqvist den självbiografiska boken Ego Girl. En exposé över Gynnings jet set-liv, från barndom till nutid och däremellan kokain, ätstörningar, bröstoperationer, sex, dekadens och lassvis med sliskiga män. Vi får följa med bakom kulisserna i Milanos modevärld, efterfesta i fashionabla Parislägenheter samt träffa diverse innepersoner i London.

Ego Girl är således en historia som innehåller massvis med sex, knark, kändisar och mer eller mindre smaskiga detaljer. Det tillsammans med en del tragik och faktumet att det är en självbiografisk bok, borde borga för en historia i stil med Jane Fondas hyllade självbiografi. Men det tänder aldrig till, och jag får känslan av det är en framhafsad bok jag har framför mig.

Visst är Gynning en kvinna med mycket att säga och jantelagen hindrar henne aldrig – vilket är befriande. Gynning skriver redan i förordet att: ”boken har varit ett sätt för mig att bearbeta allt jag varit med om”, och jag kan inte avfärda hennes historia som oviktig, då det uppenbarligen varit viktigt för henne att berätta den. Och att det finns ett intresse att läsa den råder det inget tvivel om; kvällstidningslitteratur verkar beröra människor, vare sig det handlar om barnflickan i Knutby eller den senaste Big Brother-vinnaren.

Ett av bokens stora problem är den valhänta behandlingen av text och disposition, som ofta får mig att tappa fokus på själva historien. Gynnings språk flackar och historien blir lidande när språket stundtals blir så pass naivt att det kan uppfattas som irriterande. Däremot kan jag tänka mig att den tilltänkta läskretsen knappast bryr sig om dessa mer tekniska detaljer, men förläggaren borde ändå ha krävt en mer genomarbetad text och ett tydligare upplägg. Tempot i berättandet är också något som stör läsupplevelsen. Det går fort och läsaren kastas in och ut i stormiga förhållanden och ytliga bekantskaper.

Carolina Gynning är på många sätt en intressant person, men Ego Girl fallerar på det naiva språket och det fragmenterade upplägget. Om man fokuserat mer på de verkligt gripande delarna i boken och om Gynning mera ingående analyserat sina val i livet, skulle man med en skicklig skribent och en mer kontrollerande förläggare kunnat göra en bok som inte bara uppskattats av de fans Gynning fick under sin tid som Big Brother-Lina.

Titel: Ego Girl
Författare: Carolina Gynning & Ingrid Carlqvist
Förlag: Norstedts pocket
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2005
Antal sidor: 216
ISBN: 9172637307, 9789172637306
Läs mer: Carolina Gynning på Instagram