Avkrokar

Fantasieggande restips på hemmaplan i Matz och Hammarskiölds Avkrokar

Kristider är tider för semestrar på hemmaplan. Hej då flygplan till Thailand! God morgon bilen till Sverige! För den som redan har rivit av de stora svenska händelserna – kikat på Vasaskeppet i Stockholm, ätit räkmacka på Liseberg, campat utanför GeKås i Ullared, fjällvandrat i Norrland och slickat på gotländska raukar – är det dags att börja leta upp de små sakerna, det undanskymda och mindre kända. Hjälp på vägen dit går att i hitta Erling Matz och Hans Hammarskiölds bok Avkrokar, från Bokförlaget Arenas serie Utmärkta Resmål.

I nitton olika avsnitt, rikligt illustrerade med arkivbilder och Hammarskiölds fotografier, berättas mer eller mindre okända berättelser om saker och personer. Allt från spökande spadar, filmrekvisita och uppstoppade lejon, till privata överdådsslott, stugor för kärnavfallsmotstånd och samlingar av både traktorer och huvuden från avrättade svenskar. Människor som kristna stenhuggare, drivna restaurangägare, unga sjörövare, egensinniga författare, gråtande älskarinnor och bönder med en strävsam längtan till havet. Alla har de på olika sätt, som författarna skriver i bokens förord, lämnat spår efter sig i landet, och därmed fått egna platser att uppsöka.

Varje kapitel avslutas med lite faktauppgifter, bland annat om hur man lättast tar sig till platsen och hur tillgänglig den är. Men Avkrokar är egentligen ingen reseguide i klassisk mening. I första hand är det en samling trevliga – om än tidvis spretiga – essäer om rörande, spännande och ibland hemska människoöden, händelser och föremål, som det kanske inte berättas om så ofta, men som är desto mer fascinerande. I andra hand är det en mycket stämningsfull bok, som i höst- och sensommarfärgade bilder visar upp ett både skrämmande och vackert land, där naturens träd, djur och växter tränger sig på kulturen, och där kulturens byggnader, stigar och härjningar tränger sig på naturen.

Först i tredje hand är detta en resebok, en guide till nya platser att besöka. Men lika mycket som den ger tips om hur de platser som beskrivs i boken hittas, är den en stor inspirationskälla som gör åtminstone mig sugen på att utforska mer av alla de inte så omtalade berättelser och avkrokar som finns hemma runt min egen knut.