By Its Cover

Tema Grafik: By Its Cover

Svampmolnet letar sig uppåt mannens nacke. Fyller hans skalle. Bakgrunden är krämvit.
Det är ett sobert komponerat collage, ackompanjerat av ett stramt typsnitt i två färger. I rött: Bertrand Russel. I blekbrunt: Common Sense and Nuclear Warfare.

Omslaget pryder filosofen Bertrand Russels antikrigs- och nedrustningsbok Common Sense and Nuclear Warfare (1959). Formgivningen är perfekt.

Boken By Its Cover: Modern American Book Cover Design, är fylld av otaliga exempel på lika snillrik bokformgivning, från tidigt trettiotal fram till nutid. Och det är fascinerande läsning.

By Its Cover innehåller 200 färgillustrationer, men visar inte bara upp omslagen rätt upp och ner; den är långt ifrån en kaffebordsbok och text och bild är lika viktiga. Författarna Ned Drew och Paul Sternberger, båda professorer, kan det här med konst och grafisk design, något som skulle ha kunnat leda till väl mycket teoretiserande kring konsthistoria. Men lyckligtvis är mestadels av boken fullt begriplig för den som bara är intresserad av ämnet.

Bokens fokus ligger på amerikanska förlag och hur förlagens attityd till bokomslaget ändrats med åren. Från att ges noll betydelse till att bli en experimentyta för avantgardekonst och senare, med de stora förlagsjättarnas intåg, mestadels tjäna ett endaste syfte: att sälja boken.

Tonen i boken är allvarlig, men inte asfaltsgrå utan snarare respektfullt arty; omslag som vid första anblick kan tyckas rätt så gräsliga klargörs med postmodern teori, modernistisk visuell pyttipanna förklaras utan allt för brutala utsvävningar i konsthistoria, och citat från konstnärer och förläggare är väl valda.

Alltså: modernismens uppgörelse med färger, former och typografi, jämte postmodernismens medvetna historiska eklekticism, pastischer och nya möjligheter till kreativitet i och med den digitala bildredigeringens intåg, är vad läsaren får. Lägg där till allt mellan dess två teorier och du har nog med information att smälta. Helgjuten, gedigen – ja, det är en ganska bra beskrivning på boken.

Titel: By Its Cover
Författare: Ned Drew & Paul Sternberger
Förlag: Princeton Architectural Press
Språk: Engelska
Utgivningsår: 2005
Antal sidor: 192
ISBN: 1568984979/9781568984971
Övrigt: Recensionen är en del av Nittonde Stolens fortlöpande serie: Tema Grafik