Mysig bokfest i Hornstull

I helgen var det för andra gången i år dags för Street Ord & Text vid Hornstulls Strand i Stockholm. Ett 70-tal mindre och smalare förlag och föreningar hade dukat upp för härlig bokfest. Dessa samsades under samma tak vilket bidrog till en mycket intim stämning. Flera av representanter från de olika förlagen berättade mer än gärna om sina böcker, och detta med en stor entusiasm, medan andra mer verkade längta hem till sina trygga bokhyllor då de inte var särskilt pigga på att starta diskussion.

Street är en marknad där kreativa formgivare och designers säljer sina produkter. Här ordnas även musikframträdanden och olika klubbar. Street jämför sig själva med Camden Lock market i London och uppmärksammas i första hand för deras julmarknad som har blivit omåttligt populär. Då trängs hela Stockholm för att få köpa originella julklappar till familj och vänner. Ord & Text-mässan i helgen var till för att sätta ljus på det mindre förlagen, genom att, som de själva uttrycker det, ”bjuda på en helg fylld av underjord och överjord”.

Något man kunde göra under denna mässa var att fynda. Det flesta böckerna gick att köpa till ett mycket rabatterat pris.
På mässan fanns det också en scen, där bland annat författare som Astrid Trotzig, Bodil Malmsten och Bob Hansson läste ur sina böcker eller framförde poesi. Men även journalister gjorde sig hörda. Rebecka Bohlin, chefredaktör på tidningen Arbetaren, diskuterade bland annat frågan om mansmedia kan bli feministisk och berättade om hur just Arbetaren blev en könsbalanserad tidning.

Feminism, och även queer, var vanliga teman även bland montrarna på mässan. Det fanns flera förlag som endast inriktade sig på detta ämne, däribland Normal förlag och Alida bok. Och självklart var Hornstulls egna feministiska bokhandel Hallongrottan på plats.

Men trots denna härliga blandning av ord och text var det inte särskilt många besökare i lokalen vilket kändes tråkigt. Förhoppningsvis blir det en ny mässa, och då kanske fler letar sig dit. För detta är inget man bör missa!

Evenemang: Ord & Text-mässa på Street
Plats: Hornstulls Strand i Stockholm
Datum: 18-19 november 2006
Länk: Street