Charmig presentbok om spinn

Söderkisen Nisse Larsson brinner för jojos och spinnande trissor. I den avlånga Jojoboken bjuder han på fakta, historik och trickinstruktioner, ackompanjerad av Ulf Lundkvists glatt förvirrade bilder.

Om jojons historia kan man egentligen inte slå fast så mycket, konstaterar Larsson. Spekulera kan man däremot och det gör han därför friskt, om jojons eventuella antikgrekiska bakgrund, filipinska rötter och franska ordvändningar. Vad som åtminstone är säkert är att jojandet är en trend som regelbundet återkommer och – för ett kort ögonblick – får nya generationer att gå upp i spinn, eller som författaren själv uttrycker det: ”Intresset återvänder med den lagenliga regelbundenheten hos en jättejojo med tio år långt snöre.”

Historik och kuriosa kring satta jojorekord varvas i boken med den mytologiska skapelseberättelsen om universums store tänkare Yo. Yo-läran är en ganska okonventionell meditativ religion som förmodligen inte har alltför många anhängare utanför de larssonska kretsarna.

För de läsare som blir jojobitna och är sugna på att gå från ord till handling finns hjälp nära till hands. I mer eller mindre avancerade trickbeskrivningar får alla en möjlighet att lära sig snitsigheter som Jorden runt, Flygande larven, Käka spaghetti, Bössan, Gå ut med hunden och Flå katten. Utmärkt för var och en med fin motorik och bra tålamod som vill liva upp stämningen i nya klassen, på arbetsplatsen eller kanske bland främlingarna på busshållplatsen.

Jojoboken är första hand en presentbok, med kul och charmig kuriosaläsning. Larsson guidar läsaren med ett klämmigt och söderslangskryddat språk in i den store Yos lekuniversum. Tyvärr är alla bokens fina bilder på både jojoartister och trissor tryckta i svartvitt, vilket drar ner läsupplevelsen en hel del. Den lätta stämningen och bildrika formgivningen skulle ha kompletterats bra av en bunt färgbilder. Bokens största behållning hör ändå till det grafiska, nämligen en tecknad film. Filmen spelas upp på boksidornas högra hörnor om man bläddrar ”lagom snabbt med lite snäpp på tummen”: En typisk Lundkvistgosse, med rutiga strumpor och basker och hela paketet, som spinner sin jojo, upp och ner, ner och upp. Enkelt och gammalt och smått genialt.

Titel: JOJO-boken
Författare: Nisse Larsson
Illustratör: Ulf Lundkvist
Förlag: Nisses böcker
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 64
ISBN: 978-91-976633-0-4
Övrigt: Boken finns också tillgänglig i en lyxutgåva, som inkluderar en riktigt jojo.