Fantastiska bilder i Marcus Ivarssons Deluxe

Marcus Ivarssons DeluxeSerier ska ju vara självbiografiska har jag förstått. Marcus Ivarsson inleder sin tredje bok Deluxe med “Det självbiografiska materialet”, som tar vid ungefär där den förra boken Intro tog slut. Det rör sig kring huvudkaraktärens missbruk, som nu börjar avklinga. I bokens andra avsnitt “Dagboksserie” tar Marcus Ivarsson det hela ett steg längre och lägger helt enkelt in serielådor i sina semesterfoton.

Men sedan är det över med självbiografi och jag är lättad. Intro var en förbannad uppgörelse med sitt förflutna, en djupdykning i beroendets misär, men det räckte så. Jag är glad att Marcus Ivarsson lämnar det där och går vidare i sitt skapande.

Deluxe är efter de två inledande avsnitten en brokig samling serier. Både till innehåll och form. Ganska banal slapstickhumor i stripform blandas med längre allvarliga saker om psykiskt sjukdom och beroende (utan det tydliga självbiografiska inslaget).

Och det är i färg. Halleluja för att Sveriges bästa serietecknare får denna möjlighet! För kanske är Marcus Ivarssons skämt ibland i tamaste laget, kanske är det en smula väl lättköpt ibland, men snyggt är det precis hela tiden. Sådär vältecknat att varje figur skulle passa som tatuering, om ni fattar vad jag menar.

Han behärskar en klassisk serietecknarstil där insiktsuttryck är övertydliga. Han är grym på grafiska, avskalade bilder. Han gör fantastiska inkainspirerade bilder, där varje liten yta är täckt med detaljer. Det är helt enkelt ögongodis att läsa honom.

Men till nästa bok Marcus skulle du gärna få göra en mer sammanhållen berättelse. Då skulle jag bli lyrisk. Och glöm inte tjata på din förläggare om att det här med färgtryck, det är grejer det. Jag ser fram emot det redan.

Titel: Deluxe
Författare: Marcus Ivarsson
Förlag: Optimal Press
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 128
ISBN: 789185951024