Stämningsfulla berättelser i juletid

Våren 2005 utlyste förlaget Semic en novelltävling med temat kärlek i juletid. Av 800 inskickade bidrag kammade Fredrik Brounéus hem segern med sin novell Skitjumpern. Hans novell blev tillsammans med ytterligare fyra tävlingsbidrag och 6 noveller av etablerade författare, bland andra Kerstin Ekman, Åke Edwardson och Katarina Mazetti, till novellsamlingen Kärlek i juletid.

Det är inte svårt att förstå att juryn valde Brounéus novell. Den är helt klart den bästa i hela samlingen. Novellen handlar på ytan om ett vanligt julfirande hemma hos en familj, men på djupet finns där så mycket mer. Mamman i familjen är sjuk och vetskapen om hennes sjukdom ligger tungt över familjens julfirande. Sonen vill pigga upp sin mamma med en fin tröja men får tyvärr inte riktigt den reaktionen han hade förväntat sig. Trots att novellen är sorlig så skapar den ändå en fin stämning och blir verkligen till den perfekta julnovellen.

Vissa av novellerna är dock en aning svåra och passar inte riktigt in i denna samling. Till dem hör Torbjörn Flygts novell Ett café på Ehrengutstrasse. Hans novell är välskriven men tyvärr väldigt tråkig. Vad man förstår är det en man som irrar omkring och letar efter en kvinna, hans jakt efter henne blandas med verklighet och olika tänkbara scenarion. I ett annat sammanhang skulle novellen passa in bättre eftersom den här inte ger känslan av stämningsfull kärlek i juletid.

Några av novellerna berör den ångest som kan uppstå av att känna sig ensam kring jul. En sådan känsla finns hos den gamla mannen i Cecilia Ekhems novell Julreträtt. Mannen har mer eller mindre gett upp och inför den kommande julen ska han åka bort till en stilla kursgård, där han i lugn och ro kan få somna in. Det är bra att författarna på detta sätt vågar nudda vid känsliga ämnen som generellt inte passar in med den lyckliga känslan man bör ha runt jul.

I det stora hela bidrar de flesta av novellerna i denna samling till en mysig julkänsla, trots att de ibland rör vid sorliga ämnen och känslor som ångest. Och detta klarar författarna bra utan att behöva använda smöriga klyschor.

Titel: Kärlek i juletid och andra julberättelser om kärlek
Författare: Fredrik Brounéus, Åke Edwardson, Cecilia Ekhem, Torbjörn Flygt, Titti Knutsson, Katarina Mazetti, Fredric Linderoth, Kersin Ekman, Maria Ernestam, Bertil Gejrot och Barbara Voors
Förlag: Bokförlaget Semic
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 127
ISBN: 9155234526