Människor det varit synd om

Kalle Linds Människor det varit synd om är både rolig och lite hemsk

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen, sägs det ibland. Och lite ligger det kanske i det där. Kalle Lind har tagit god fasta på uttrycket i sin bok Människor det varit synd om och under titeln – En bok för skadeglädje, medlidande och den där sköna känslan att det inte är en själv – säger väl en hel del om innehållet.

Om Filip och Fredrik vore döda, skulle jag skriva att deras andar vilar över Kalle Linds bok. Det är humor i samma tradition: intelligent, faktaspäckat och med stor känsla för när verkligheten överträffar dikten. Det kan vara när stackars Jack Vreeswijk fick en sång om Vietnamkriget i nioårspresent, av sin panke, alkoholiserade pappa. Det kan vara när stackars, dumme Salomon August Andrée gav sig ut på vansinnigt livsfarlig ballongfärd över nordpolen med kläder som sidenhalsdukar och sidenkravatter i ryggsäcken istället för Gore-text-jackor. Och inte minst, stackars stackars Inge i The (International) Noise Conspiracy som hade oturen att heta något så orockigt som Inge.

Kalle Lind har gjort sin research väl (även om källorna är lite tveksamma). Ofta ligger hälften av humorn i de knäppa uppgifter och sidospår som författaren hela tiden tillåter sig, och det är svårt att undra över hur mycket tid han egentligen lägger på att läsa biografier. Gissningsvis: En hel del.

Skadeglädje i all ära, men Människor det varit synd om har precis som sin titel, sin utgångspunkt i medlidandet. Ofta är det just synd om personerna Kalle Lind väljer att lyfta fram. Inte sällan använder han sig av medlidandet som grund till politiskt ställningstaganden. Boken är överraskande feministisk.

Han kastar skit på Lena Nymans gubbiga samtid när akademiledamoten Artur Lundkvist och kritikern Nils Beyer klagar över Nymans kropp, som hon så fräckt visar upp och som inte behagar de båda herrerna, i filmerna Jag är nyfiken – Gul och – Blå.

Han ger Karin Larsson upprättelse, och visar hur maken Carl inte bara dämpade, utan kvävde hennes konstnärliga karriär, och gjorde henne till hemmahustru, trots hennes stora begåvning.

Han raljerar över Sven-Bertil Taubes sexköp:

Vi får hoppas att den söta lilla nattfjärilen i Paris hade en lika fungerande sjukvård och en lika förstående mamma och en lika framgångsrik pappa vars sånger hon kunde livnära sej på att tolka och att även hon kunde omsätta sina smärtsamma upplevelser i en bästsäljande memoarbok.

Just detta är den stora behållningen i boken. Kalle Linds hutlösa blandning mellan humor, fakta, ironi och politisk udd. Trots allt, när han sticker ut hakan och klämmer åt någon som förtjänas att klämmas tit, då uppstår den verkliga skadeglädjen.

Titel: Människor det varit synd om
Författare: Kalle Lind
Förlag: Roos & Tegnér
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 356
ISBN: 9789186047047