Könskrig - Hur vi delas upp och hur vi hör ihop

Könskriget är över oss!

Titeln Könskrig ger mig dåliga vibbar. Jag kopplar den till essentialister som betonar kvinnans särart. Jag associerar den till kampen mellan könen. Den som egentligen inte existerar, men som många gillar att beskylla feminister för att föra. Kort och gott: den signalerar ett krig mellan könen, där man ställs mot kvinna, och sedimenterar (miss)uppfattningen om två kön. Lyckligtvis tog det ungefär en halv sidas läsning innan jag insåg min missuppfattning. Puh!

Könskrig vill föra ett krig, jovisst, men inte ett krig mellan, utan mot könen. Båda två. Mot mannen och mot kvinnan. Och mot alla som tror att dessa två är de enda valen någon har vid kategoriseringen av en människa. Det finns trots allt folk som tror att vara man eller vara kvinna är biologiskt (eller ännu vagare – ”naturligt”) betingat. Well, bryt nacken av den föreställning på direkten – det kommer bespara dig en massa tid – och kasta dig, lite mer förutsättningslöst, in mellan Könskrigets sidor.

Könskriget är en antologi, där flera olika, unga feminister har gett sitt bidrag i form av essäer, dikter, noveller, dialoger, monologer eller vad du vill. Det är brokigt, spretigt och mångsidigt. Precis som den feministiska rörelsen själv, speglar bokens innehåll många aspekter av ett problem som genomsyrar hela samhället och allt mänskligt tänkande. De flesta texterna är välformulerade, nyanserade och rakt igenom huvudet på spiken-aktiga. Tillsammans täcker de in feminismens mest centrala delar.

Boken lyckas också med konststycket att vara precis lagom. Den är lagom djupgående, utan att bli för svår för gemene person, den är lättsam utan att bli enkel, underhållande utan att bli flamsig, allvarlig utan att bli trist, men framförallt ligger den precis rätt i tiden. Det är relativt nya tankar (kanske inte för genusforskare, men för de flesta andra) som presenteras om biologin som en myt, tvåsamheten som ett falskspel och sexualiteten som något obundet till kön. Samtidigt som det aldrig blir abstrakt eller för teoretiskt. Könskriget är genomgående här och nu. Aktuell, framåtskridande och kanske framförallt jävligt nyttig för den rådande genusdebatten.

Texterna kommer förpackade i ett helvitt omslag där bara författarnas namn pryder pärmarnas sidor, också den helt i vitt. Men boken finns i två versioner: den ena har ett babyrosa band runt sig, den andra ett ljusblått. Med ett enkelt grepp pekar upphovspersonerna på sitt syfte: ”Alla böcker är lika, under bandet. Det har ingenting med innehållet att göra, det är bara något som vi har satt på för att det ska vara så. Låt oss säga att det är ‘naturligt’. Men för att komma åt bokens innehåll måste du faktiskt ta av bandet.”

Redaktörerna följer samma linje i boken. Texterna är utan författarnamn. Längst bak finns ett register där läsaren kan ta reda på vem som skrivit vilken text, men gesten är ändå tydlig: ”Det spelar inte så stor roll vem som är upphovsperson till vilken text”. Det sammanfattar i mångt och mycket hela Könskriget. Kön borde inte spela roll. Könskriget är rakt igenom välskriven, väl genomtänkt och välbehövd – låt kriget skölja över dig.

Titel: Könskrig – hur vi delas upp och hur vi hör ihop
Redaktörer: Elin Alvemark och Tove Leffler
Medverkande: Tove Leffler, Andi
Nordgren, Anna Ehrlemark, Caroline Ringskog
Ferrada-Noli, Daniel Möller, Eric Rosén, Erica
Högsborn, Farnaz Sajadi, Isobel Hadley-Kamptz,
Joanna Zawieja, Johanna Koljonen, Kalle Haglund,
Karolina Ramqvist, Liv Höglund, Katrine Kielos,
Maja Karlsson, Manne Forssberg, Steven Cuzner,
Sussie Egnell och Örjan Rhode
Förlag: Bokförlaget Atlas
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 230
ISBN: 9789173893176