Guldmysteriet

Julkalenderdeckare löser gula mysterier

Årets julkalender – LasseMajas Detektivbyrå – är den första på många år som jag har följt dagligen och verkligen tyckt om. Dels har den redan från början en fin julkänsla och framförallt så känns den genuint välgjord hela vägen, med skådespelare, kulisser och manus. Kalendern är baserad på Martin Widmarks bokserie med samma namn. Guldmysteriet och Saffransmysteriet är den tionde och elfte boken i serien och är precis som de andra böckerna illustrerade av Helena Willis.

Den mest avgörande skillnaden mellan tv-serien och böckerna är just illustrationerna. Av tv-programmen får jag en varm och mysig känsla, ibland på ett skruvat plastsagolikt sätt som det i Ron Howards film Dr. Seuss’ How the Grinch stole Christmas. I Saffransmysteriet finns lite av myskänslan kvar, men inte alls som i tv-serien, och i Guldmysteriet är den sagomysiga stämningen i princip helt bortplockad. Bilderna är mer avskalade och kalla i färgskalan. Samtidigt så ligger ändå mycket av behållningen av böckerna just i de humoristiska bilderna med sina krängande hus och roliga personporträtt. Helena Willis, eller möjligen böckernas redaktör, är också duktig på att hela tiden variera bilduppläggen. Ibland tar bilden upp ett halvt uppslag, ibland integreras den med texten, andra gånger förekommer det bara små bilder insprängda i textmassan och på ett par ställen radas ledtrådar och händelseförlopp upp i numrerade bildrutor. Variationen av bildlösningarna gör att läsningen aldrig blir tråkig och bidrar till böckernas spänning.

Redan efter ett par sidor kastas läsaren in i Guldmysteriets deckargåta – hur kunde guldet bli stulet från Vallebys säkra bankvalv utan att det ens syntes på övervakningskameran och var har den kidnappade personalen tagit vägen? Tillsammans med polismästaren löser Lasse och Maja mysteriet steg för steg, med hjälp av bra funderingar och finurligt deckararbete. Och jag måste faktiskt erkänna att jag själv inte lyckades räkna ut lösningen på gåtan innan svaret presenterades i boken. I Saffransmysteriet är upplägget ungefär det samma, men här äger brottet rum i Vallebys mataffär Superlivs och eftersom bokens handling utspelar sig i juletid är det självklart den dyrbara kryddan saffran som blir stulen.

Efter att ha sett tv-versionen av böckerna är det omöjligt att inte göra jämförelser och det finns flera saker jag saknar från julkalendern. Framförallt så skulle jag vilja se mer av sagomysstämningen i böckerna, men jag tycker också att det är synd att Maja, som i tv-serien är den tuffare och många gånger den mer snabbtänkte av duon, i böckerna har en aningen mer tillbakadragen roll medan Lasse får träda fram lite tydligare. Men som helhet är det här ändå riktigt bra och spännande böcker att antingen läsa högt ur eller som en en fin slukarserie för dem som nyss har börjat läsa själva.

Titel: Guldmysteriet
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Helena Willis
Förlag: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 92
ISBN: 91-638-4872-4 och 978-91-638-4872-8Titel: Saffransmysteriet
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Helena Willis
Förlag: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 89
ISBN: 91-638-5366-3 och 978-91-638-5366-1

Besök julkalenderns hemsida på SVT och titta på de hittills visade avsnitten av LasseMajas Detektivbyrå.

Besök LasseMajaböckernas egen hemsida www.lassemaja.net.