Jesus Land

Rasism, våld och religiös fanatism

Julia och David är syskon men det finns något som skiljer dem från andra syskonpar. Julia är vit och David är svart, något deras omgivning har svårt att acceptera och ibland även deras föräldrar. Syskonen får stå ut med många glåpord och en vetskap om att de behandlas olika på grund av deras hudfärg. I Jesusland berättar Julia själv om uppväxtåren på landsbygden i Indiana innehållande extremt religiösa föräldrar, rasism och övergrepp.

När Julia var liten adopterade hennes föräldrar två pojkar, David och Jerome. Bägge svarta. Att adoptera pojkarna var inte tänkt från början men att avisa barnen skulle ha ansetts okristligt. För Julias djupt religiösa föräldrar fanns det inget annat alternativ.

Men föräldrarna lever inte som de lär och pojkarna får utstå hårda ord och slag. Julia kommer för det mesta undan slagen, och hon funderar på varför. Antagligen beror det på att hon är föräldrarnas biologiska barn men det skulle lika gärna kunna ha med hennes vita hud att göra, resonerar hon. Familjens stränghet och kyla slipper Julia däremot inte undan. I jakten på att bli sedd och älskad av föräldrarna gör hon gång på gång uppror mot dem och deras tro.

Jesusland gör ont att läsa. Hela tiden väcks en ilska inom mig mot de flesta i syskonens omgivning. Främst mot föräldrarna som aldrig kan säga eller visa att de älskar sina barn, och som anser att barnen står ivägen för deras kärlek till Gud. Det gör ont när syskonen börjar ny skola och Julia avsiktligt väljer att undvika David eftersom hon får för mycket problem. Det gör ont de gånger som Mr Scheeres slår sina söner och det gör ont då äldste sonen Jerome förgriper sig på Julia som hämnd.

Listan på otäckheter kan göras lång, men Julias otroliga kämparglöd fascinerar och får mig att fortsätta hoppas. Hon kämpar för sin egen överlevnad och även för sin rätt att få vara tonåring. Julia drar sig heller aldrig för att berätta om sina egna fel, och naiva tonårsbeteende. En naiv tonåring som emellanåt till och med blir komisk då hon trotsar allt och alla. Men också tragisk då hon döljer känslor med alkohol. Det finns en frustration hos Julia över att se sin bror behandlas sämre än henne själv på grund av att de inte har samma hudfärg. En frustration som förs över till mig som läsare och som också ger en känsla av total maktlöshet.

Titel: Jesusland
Författare: Julia Scheeres
Översättare: Åsa Hesslefors
Förlag: Ordfront förlag AB
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 326
ISBN: 9170372624, 9789170372629