Kroppen – Från obekymrad till medveten?

I Den hemliga kroppen (först ut i bokserien Grafiska Novelletter) gestaltar serietecknaren Sara Hansson hur ett barn från att leva obekymrat i sin kropp med åren går mot en allt större medvetenhet om denna. Den kropp som inte ska fläkas ut hur som helst, utan hela tiden måste vara under högsta bevakning för att inget ska göras fel. För kroppen, får vi veta, är inte bara din.

Vuxna säger åt dig när du på dagis endast går omkring iklädd trosor. Och när de första håren under armarna börjar synas är kompisarna snabba att påpeka. Osminkat ansikte och hår på fel ställen kan för en högstadietjej få förödande konsekvenser, tänk om någon av killarna i 9b kallar en för skräcködla. För överlevnadens skull är det enklast att göra som man blir tillsagd.

Sara Hansson belyser och tar fram något som vi egentligen vet inom oss men ofta glömmer bort i hysterin om den perfekta kroppen. Hon bygger sin historia på vad jag antar är någorlunda självupplevt och koncentrerar ligger därför främst på den kvinnliga kroppen. Historien skulle dock fungera lika bra med en kille i centrum. I de scener där killar figurerar syns ett beteende som vi första anblick känns oerhört kränkande mot tjejerna, men vad dessa scener egentligen visar är att killarna också är fast i samma oreflekterade beteende, ett beteende som av omgivningen förväntas av dem. På så sätt blir Den hemliga kroppen en lika viktig ögonöppnare för killar som för tjejer.

Förordet till Den hemliga kroppen är skrivet av Maria Sveland (författare till Bitterfittan), där hon utgår från de sexrådgivningsspalter som då hon var 14 år var obligatorisk i tidningar som exempelvis Veckorevyn. De där råden som alla nyfikna ungdomar fullkomligt slukade (och fortfarande gör antar jag) och som togs på fullaste allvar. Men Sveland menar att dessa råden var alldeles för lama, och ställer sig frågan nu som vuxen varför det enligt dessa till exempel var okej/normalt att som tjej inte få orgasm vid sex. Där råden egentligen bara visade att våra kroppar inte kan ses med samma ögon och att reglerna för de olika kropparna, som Sara Hansson med sin serie uttrycker väldigt bra, också därför skiljer sig åt.

Novellens Sara lyckas dock bryta sig ur kraven på kroppen då hon träffar Carin. Carin som ger blanka sjutton i regler och bara är den hon är. Med Den hemliga kroppen blir Sara Hansson själv en Carin, någon som kan se utanför kraven och se vilka dessa faktiskt är. Den hemliga kroppen borde bli obligatorisk läsning i grundskolan, och borde gott och väl även skickas med i varje tidning som innehåller sexrådgivningsspalter eller andra rådgivande artiklar som riktar sig till unga tonåringar.

Titel: Den hemliga kroppen
Författare: Sara Hansson
Förlag: Kolik förlag och Seriefrämjandet
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 36
ISBN: 9789185161669