Bakelser från garderoben

 

Lite missvisande är den, titeln. Berättelser utifrån garderoben hade varit bättre. För Komma ut är inte ett knippe livshistorier om lögn, självförnekelse och förträgning, utan om mod. Om modet att våga vara annorlunda inför andra, men också om att våga erkänna det för sig själv.

Anders Öhrman är chefredaktör för tidningen QX och det är på hans intervjuer som boken bygger. Han har sammanställt ett gäng olika texter som sinsemellan skiljer sig markant. Men de har en gemensam nämnare och det är förstås att de på ett eller annat sätt behandlar komma ut-problematiken.

Man får läsa om killen som blir körd till akuten av sina föräldrar när han kommer ut, om tjejen vars mormor i hemlighet känt till hennes läggning i åratal och även om tre föräldrar till hbt-barn. Det är berättelser fyllda av tårar, ångest, glädje, kärlek, lust och viljan att få vara den man är. Och visst blir det emellanåt gripande, men det kräver också en stor portion engagemang från läsarens sida. Boken förlorar mycket av sina förmåner om man tappar koncentrationen eller bara lite av intresset. Öhrman har också gjort försöka att variera innehållet, men trots det blir det – kanske oundvikligen – ganska likriktat.

Ingen sträckläsning här inte: i längden kan alla dessa livsöden staplade på varandra bli en smula mastigt, eller nej, det blir som tre gräddbakelser på pizzan. Det går helt enkelt inte att sluka den i ett nafs, men vill du ändå ge den ett ärligt försök så rekommenderar jag att du placerar den på ditt nattduksbord. Ett eller ett par kapitel som godnattsaga varje kväll är precis lagom. Det kommer göra dig till en bättre människa.

Titel: Komma ut: berättelser från garderoben
Författare: Anders Öhrman
Förlag: Natur och kultur
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 244
ISBN: 9127113779
Läs mer om att komma ut hos UMO