Bokslut 2008

Ödet haver fört oss hit. Till nyårsafton 2008. Framför oss har vi hejdlösa mängder med bubbligt billigt vin, sprit och rysk kossackmusik, och – när bjällrorna har bullrat och det nya året inträtt – en hel uppsjö av nya spännande och från tryckpressarna färskt osande boksidor att ta itu med. Det väntar också en hel del festliga upptåg och överraskningar här på Nittonde Stolen framöver, men innan dess är det dags att summera året som gått.

I höst fick vi äntligen, efter mycket möda och stort besvär, upp vår nya och sjukt snyggfestliga sida! Mer actionfigurer och litterär överblick åt folket! Förutom detta fantastiska uppbyte och tre stora temasatsningar om våld, serier och Tove Jansson, har vi såklart recenserat en himla massa böcker också. Russinen i denna bokkaka har vi plockat ut åt er här:

Arvid Jurjaks favoriter
Din vän datamaskinen – Pär Thörn
Nördig, fånig, fantastisk. Pär Thörn redogjorde för vad som händer om man trycker på respektive knapp på en underlig dator. Kan det bli tråkigare? Svar: ja.

Atlas litterära tillägg
Snyggaste tidskriften i år. Första numret vacklade en aning, men skönare läsning i tidskriftsformatet fanns inte på någon hylla. Har tyvärr bara kommit i två nummer hittills.

Jesper Ims Johanssons favoriter
Det stulna barnet – Keith Donohue
Medryckande realismsaga, om vättar, bortbytingar och mänsklig identitet. En saga som för en gångs skull tillåts vara saga.

Invasion! – Jonas Hassen Khemiri
Inte speciellt otippat, men Khemiri håller stilen. Blandade noveller, teatermanus och kåserier visar upp en fin bredd och ett språkanvändande som få andra närmar sig.

Hörluren – Leonora Carrington
Surrealistisk roman som flippar hårt och innehåller sköna saker som tuffa gamla tanter, hemliga böcker och nunnor som har sexorgier.

Johan Wickléns favoriter
White Sea Black Sea – Jens Olof Lasthein.
Ännu en fotobok i yppersta toppklass utgiven av Bokförlaget Max Ström. Jens Olof Lasthein, en av Sveriges främste dokumentärfotografer, har rest runt i det forna Sovjetunionen och samlat på sig smått fantastiska bilder i panoramaformat.

Vems islam – de kontrastrika muslimerna – Mohammad Fazlhashemi
Sedan tidigt 2000-tal har debatten om islam varit en synnerligt het potatis. Hösten 2008 har SVT:s Halal-TV rört upp känslor och de flesta tv-debatter på ämnet spårade ur i mer eller mindre intetsägande känsloargument. Skönt då att luta sig tillbaka på den kunnige idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi och hans bok Vems Islam – en nyanserad och kunnig genomgång av både progressiva och reaktionära strömningar inom Islam.

Lisa Gidlöfs favoriter
Kärnfamiljen – Elisabeth Hjorth
Hjorth problematiserar begreppet kärnfamilj, ställer individen mot kollektivet och belyser hur allt hänger ihop- kriget i mellanöstern tränger sig in i det svenska medelklasslivet. Orkar vi ta emot?

Hey Dolly – Amanda Svensson.
Inte för att den kommer med något nytt eller omvälvande viktigt. Men för att den på ett sådant frustrerat och opedagogiskt vis släpper lös ångesten hos en tonårstjej utan att någonsin ursäkta sig.

Cathrine Beijers favoriter
Einsteins fru – Liv Strömquist.
Ett träffsäkert seriealbum där kvinnorna som levt i skuggan av sina mer framgångsrika män äntligen får ta plats i strålkastarljuset. Riktigt bra och kul, men skrattet hamnar lätt i halsen.

Drottningen vänder blad – Alan Bennett.
Drottningen av England får känna av läsningens kraft i denna kärleksförklaring till läsning och litteratur.

Anna Nybergs favoriter
Intro – Marcus Ivarsson
En nattsvart berättelse om drogberoendets helvete. Deppigt, fantastiskt snyggt och otroligt bra.

Drottning Pokou – Véronique Tadjo
En mor offrar sitt spädbarn för att rädda sitt folk. Véronique Tadjo berättar myten om Drottning Pokou i fem olika versioner där hon vrider och vänder på moderskap och makt.

Paris-Dakar – Jens Liljestrand
Författaren tar i sju noveller upp dagens trånga mansroll. Men han har lika mycket känsla för könsrollskritik, som karaktärsteckning, som intrigmakeri, som öga för situationer. Paris-Dakar är njutning från första till sista sidan.