Bollkänsla - Det bästa ur offside

Bollkänsla – det bästa ur Offside

Att läsa på sommaren ska vara enkelt. De feta, tunga böckerna kan vänta till årets mörka, mer ångestfyllda månader. På sommaren föredrar jag de kortare texterna, framför allt noveller och reportage.
I Bollkänsla – det bästa ur Offside (2005), har redaktörerna Mattias Göransson och Tobias Ragnell samlat det bästa texterna ur den svenska fotbolls-bibeln Offside.

Storpocketen innehåller 23 längre reportage och lite småtexter från årgångarna 2000-2005 – och det är kvalitet rakt igenom. Mets Wemans Zlatanreportage från 2001 är det enda man behöver läsa om Ibrahimovic. Simon Kupers dissekering av ex-djurgårdaren Geert den Ouden, där han både klär av den svenska stelmentaliteten och den holländska tråk-protestantismen, är så bra att det gör ont.

För det går alldeles utmärkt att förklara mentaliteten i palmstaden Trelleborg, Ceausescutiden i Rumänien eller enmansshowen Lothar Matthäus genom det som händer runt fotbollsplanen. Fotbollen är helt enkelt för stor för att inte genomsyra det mesta i många länder och det har Offside alltid varit duktiga på att fånga upp.

Titel: Bollkänsla – det bästa ur Offside
Redaktörer: Mattias Göransson och Tobias Ragnell
Förlag: Offside press, Norstedts
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2005
Antal sidor: 496
ISBN: 9113015710