Saffo - En flatas dagbok

Jordnära serieroman med film- och musikalinslag

Talande delfiner spelar en framträdande roll och musikalinslag är inte ovanligt. Saffo – en flatas dagbok innehåller en del lite ovanliga och överraskande moment. I en tillsynes enkel förpackning gömmer sig en hel del påhittiga och intelligenta utmaningar av seriegenren. Ett hejdlöst och framförallt respektlöst lånande från film, musikal och musik blandas upp med huvudkaraktärens egna liv, fantasier, dagdrömmar och drömmar. Detta utgör serieromanen igenom en fångande och omväxlande mix.

Annars är det en ganska konventionell tonårshistoria om avståndsförälskelse, självförnekelse, identitetsproblem och så småningom kärlek, baserad på Sarah Westermarks egna dagboksanteckningar från gymnasietiden. Den självbiografiska närvaron är således påtaglig och jag anar en viss självironi från Westermarks sida, genom den fiktiva Saffo. Det går att läsa Saffo som en utvecklingsroman där huvudkaraktären går från grav självförnekelse till stolt flata. På vägen dit går hon igenom ett misslyckat förhållande med en kille, garderobstadiet då ingen får ana något, avståndsförälskelse och sitt första förhållande med en tjej. Det är som upplagt för sockerslisk, men går – trots det – aldrig över gränsen. Saffo förblir en jordnära och oglorifierad historia, snudd på anspråkslös.

Anspråkslös är också en beskrivning som passar väl in på Westermarks teckning. Den är enkel och avskalad. Det funkar för det mesta, men ibland kan jag sakna en snygg bild som ramar in och givetvis illustrerar, framförallt ironin, i vissa scener. Den spartanska teckningen bidrar dock som understrykande aspekt för den jordnära berättartekniken.

Den största av Saffos alla behållning är dess form. Det görs en antydan om det redan i Westermarks kategorisering av sin bok: serieroman. Det är således inte en serie strippar som sammanställts, utan en sammanhållen berättelse hon förmedlar. Det är både uppfriskande och avslappnande för läsningen att flyta med i det lugna tempot. Den är dessutom uppdelad i två delar, innehållande flera kapitel vilket ytterligare understryker och betonar romanformen.

Läs även intervjun med Sarah Westermark här.

Titel: Saffo – en flatas dagbok
Författare: Sarah Westermark
Förlag: Normal
Hemsida: saffo.se
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 116
ISBN: 918550503