Damm, trummaskiner, funk och svett

Gingko press heter ett amerikanskt förlag som ger ut en hel del intressanta böcker; avantgardistiska serier, streetart- och graffitiböcker samt en hel del konst och fotografi. I boken Behind the Beat får vi följa med in i 28 hip hop producenters innersta valv: studion. En kortare text som introduktion till varje producent ackompanjeras av fotografier på utrustning och interiör. DJ Shadow, DJ Premier, J Dilla, Chief Xcel, Madlib och E-Swift. Listan är lång och det är verkligen en imponerande lineup författaren Raph lyckats samla ihop.

Väggar täckta med skivbackar, arbetsbord och golv översvämmade med 1200:or, SP1200:or, Mpc 2000, 3000, Rhodes 73, Moogsyntar och dammiga förstärkare samt andra mer eller mindre obskyra instrument som får det att vattnas i munnen på alla med ett genuint intresse i hiphop och musikproduktion. Fotografierna är högst personliga och fungerar som en slags förklarande länk mellan betraktare och respektive producents musik. Studions inredning och instrumentering reflekterar tydligt det sound som kommer ut därifrån och Behind the Beat är knappast en tyst bok, tvärtom, den är – i alla fall för mig – omöjlig att bläddra i utan att svänga lite lätt på överkroppen.

Boken har en väldigt stilig layout och helhetsintrycket blir inte sämre av att det följer med en skiva till boken med musik av bl.a. Madlib, The Alkoholiks, Dj Spinna och J-Zone. Allt som allt en synnerligen snygg och välförpackad bok som bör ligga på kaffebordet hemma hos alla med ett nördigt intresse för gamla samplers, syntar och hip hop.

Titel: Behind the Beat: Hip Hop Home Studios
Författare: Raph
Förlag: Gingko Press
Språk: Engelska
Utgivningsår: 2005
Antal sidor: 156
ISBN: 1584231971