Kontroll På Kontinentet

Bakom ett halleluja

När jag såg Kaizers Orchestras spelning på Arvikafestivalen var det en rent fysisk upplevelse. Det var blod, svett, adrenalin, endorfin och extas – och i tre dagar efteråt, förlorad röst. Att läsa Kontroll på kontinentet, boken om Kaizers Orchestra, är på många sätt också en fysisk upplevelse. Utöver hela berättelsen om det udda bandets målmedvetna framgångshistoria så är det här framförallt en oerhört snygg bok.

Formatet är stort. Boken är tung och tjock. En riktig rocktegelsten. Sidorna är fullspäckade med Paal Audestads otroligt snygga svartvita foton av det säregna bandet, som utöver den vanliga rocksättningen också har pumporgel, kontrabas, oljefat, bilfälgar, gasmasker och kofötter som stående instrument och rekvisita på scen. Pappret som boken är tryckt på är tjockt och rejält, bokomslaget går i stil med omslaget till debutskivan “Ompa till du dör” – i strävt, grovt, återvunnet papper, och bokryggen är gjord i röd textil med vitt tryck. Man kan känna att det här är välgjort.

Boktiteln Kontroll på kontinentet syftar inte bara på bandets första hit, med samma namn – Den skal vær mann som kan gå med min hatt / Den skal vær kald som tar øve mi makt / Den skal ha nr 42 for å gå med mine sko / Men han må ha sin egen pistol / […] Ta kontroll på kontinentet – boktiteln handlar också om Kaizers Orchestras historiska framgång som norskspråkigt liveband på den europeiska kontinenten. Författare till boken är Jan Zahl – bror till gitarristen och ena bandgrundaren Geir “Hellraiser” Kaizer. Zahls språk känns till en början omständligt och segt, långt ifrån den explosiva rockenergin och de rasande zigenarrytmerna man är van vid från Kaizers Orchestras musik.

Men efter ett tag vänjer man sig. Trots de ibland omständliga redogörelserna för smådetaljer låter man sig sjunka in i språket och berättandet. Vartannat kapitel berättar om bandets bakgrund – hur barndomsvännerna Jan Ove Ottesen och Geir Zahl började skriva låtar ihop, och till slut, via band som gnom bildade det nu närmast legendariska Kaizers Orchstra – och vartannat kapitel berättar om livet på deras europaturné hösten 2005, den som följde bandets tredje album Maestro.

Idag räknas Kaizers Orchestra som ett av Norges absolut största och bästa liveband, och som en av den europeiska undergroundscenens mest originella liveakter. Frontmannen och sångaren Janove Ottesen sjunger på järsk, en västnorsk dialekt med starka inslag av stavangerska och nynorsk. Texterna rör sig om allt från en maffiboss pseudobegravning, hämndaktioner, rysk roulett och beskrivningar av soldatöden till sjömanshistorier och kärleksballader med motiv från både slagfält och mentalsjukhus.

Det rör sig med andra ord om mustiga och smutsiga – nästan novelliknande – texter. Trots att Kaizers Orchestra har mötts av utsålda hus, kokande allsång och öppna armar när de har spelat live i Sverige, har den svenska skivförsäljningen och kritikermottagandet ändå varit minst sagt ljummen. Kanske till följd av någon barnslig storebrorsmentalitet bland de svenska kritikerna, men också – enligt vad bandet uppger i boken – på grund av att svenska Universal har vägrat att ge dem någon verklig marknadsföring.

Kontroll på kontinentet – Jan Zahls historieskrivning om en av Norges största musikexporter någonsin – är något för alla musikintresserade, men kanske framförallt för de redan Kaizersfrälsta och inte minst för dem som gillar snygga rockfoton och böcker som är formgivna med både tanke och omsorg.

Det råder ingen tvekan om att Kaizers Orchestras turnéliv är oglamouröst, men framförallt motsvarar de inte den stereotypa och till leda uttjatade rockmyten, om sex, droger och skandaler. De lever ut rocken där det verkligen räknas – på scenen och i musiken. Kaizers Orchestra behöver ingen dammig rock’n’rollmyt att luta sig mot. Med musik, medveten image, originell rekvistita, eget sound, grymt pumpande energi och fantastiska texter har de skapat en egen rockmyt – den om Sven Korner, Maestro, Clementine, djävulens orkester, Dieter Meyer, mr Kaizer, hans Constanse og meg.

Titel: Kontroll på kontintetet
Författare: Jan Zahl
Fotograf: Paal Audestad
Förlag: Tiden Forlag
Språk: Nynorsk
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 272
ISBN-10: 978-82-05-33986-6
ISBN-13: 82-05-33986-4
Lyssna på Kaizers Orchestra: www.myspace.com/kaizerso
Här kan du beställa norska böcker: Haugen Bok, BokKilden och Norli Nettbokhandel