Svensk Kaffebok

Damn good coffee, and HOT!

Special agent Dale Cooper (Twin Peaks) drack det med passion. Jim Jarmush visade det på vita duken och Voltaire ska enligt mer eller mindre säkra källor smällt i sig upp emot 70 koppar om dagen. Drycken är kaffe, kaffe är hett och kaffelobbyn sköter helt klart sitt jobb; 3,3 koppar dricker vi svenskar dagligen och medan kaffets eviga följeslagare cigaretten – i alla fall i västvärlden – kommit en bra bit på sin golgatavandring, är kaffet oantastligt. För kaffe är viktigt, kaffe är underbart och jag kan till och med hävda att schackspelarnas och tänkarnas mjölk, som drycken så vackert kallas, inte bara kryddar, utan utgör själva fundamentet för en stor del av de idéer och tankar som dagligen formas på planeten.

Svensk Kaffebok heter en purfärsk coffee table-bok om kaffe. Utgiven på Grenadine Bokförlag AB som bland annat givit ut böcker om absinthe, champagne, choklad och cigarrer, och som ”ska förlägga litteratur om mat, dryck och tobak med en profil som tilltalar läsarens vetgirighet och kvalitetsmedvetenhet utan att vara snobbig”, vilket känns som en ganska abstrakt programförklaring. Hur som helst är Svensk Kaffebok en synnerligen intressant historia. En kaffets idéhistoria, från Afrika till Sverige – 1500-tal till nutid. Kaffets biologi och kemi, svenska kaffemärken, huskurer innehållande kaffe samt recept på allt från Åländskt svartbröd till Kaffekyckling. Den vetgirige blir tillfredsställd.

Det mesta du behöver veta om kaffe finns alltså i boken och allt är sådär ytligt och lättåtkomligt, precis som en coffee table-bok bör vara. Ponera att du sitter i någons vardagsrum. Du har en välkomstdrink i handen, kanske något med Bacardi. Parmiddagen det pratats om så länge har alltså äntligen blivit av, men stämningen är onekligen lite stel och trist; det sociala glidmedlet alkohol har ännu inte börjat verka. Det är nu du med en kuslig precision slår upp sidan 38 i Svensk Kaffebok och droppar:
– Visste ni att koffein är en så kallad alkaloid? Samma släkte som kokain, morfin och nikotin.
Någon tar en stor klunk på välkomstdrinken och säger:
– Det var som fan, ge mig boken så får jag titta.
Efter lite högläsning kommer ni fram till att koffeinet inte är beroendeframkallande och isen är bruten. Parmiddagen blir succé.

Allt som allt är Svensk Kaffebok en intressant och lärorik bok. Om du dessutom går igång på close up-bilder på kaffebönor, kaffekoppar och diverse kafferelaterad utrustning är den ett givet köp. Eftersöker du en bok som går på djupet med de etiska och politiska aspekterna av kaffeodling runt om i världen kommer du däremot att bli besviken.

Tvivlar ni fortfarande på kaffets tankeväckande kraft kanske Honoré de Balzac, mannen vars verk närmast blivit synonymt med den realistiska romanen, kan övertyga er. Balzac var känd som en extensiv missbrukare av kaffe och liknar här kafferuset vid ett fältslag:

Kaffet glider ned i magen och då kommer allt i rörelse; idéerna rycka fram som den stora arméns bataljoner på slagfältet, kampen börjar. Minnen marschera upp med stormsteg som anfallskolonner. Det lätta kavalleriet utvecklar sig i ståtlig galopp, logikens artilleri brusar fram i sin träng och sina kartescher som tiraljörer. Gestalterna kostymerar sig, papperet täckes med bläck. Slaget börjar och slutar under strömmar av det svarta flödet, liksom det verkliga fältslaget drunknar i den svarta krutröken.

Titel: Svensk Kaffebok
Författare: Anne Nilsson
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 164
ISBN: 9789185329502/9185329509
Övrigt: Svensk kaffeinformation (Allt och lite till om just kaffe)