Lagom finns bara i Sverige

Vik hädan språkfascister!

Det finns en hel del myter om språk. Många missuppfattningar om det samma och en drös med personer som tror sig veta vad som är rätt respektive fel. Dock kan man aldrig på vetenskapliga grunder säga något annat än att ”allt är okej”, det menar lingvisten Mikael Parkvall i sin senaste bok, Lagom finns bara i Sverige – och andra myter om språk.

Hela den här anything goes-attityden är genomgående i Parkvalls bok och även om det finns tillfällen då språket kan behöva omges av ett regelverk, till exempel i lagtexter, skriver han att det i stort sätt endast är den subjektiva, estetiska aspekten som är vettig att referera till. För språk(et) utvecklas, formas och stöps om dagligen och äldre generationer har antagligen alltid tyckt att ungdomars språk varit slappt och förflackat.

Det här visar Parkvall genom att i en del långa, en del korta kapitel göra upp med ett antal seglivade språkmyter, som för många blivit vedertagna sanningar. Myter som både media och andra samhälleliga auktoriteter hållit vid liv.

En lista på några av de motbevisade myterna:

Eskimåerna har typ en miljard ord för snö – falskt
Hela världen kan engelska – falskt
Lagom finns bara på svenska – falskt
Svenska språket hotas av invandringen – falskt
Engelska har fler ord än svenska och alla andra språk – falskt

Ett problem med populär-lingvistik är att den antingen kan bli lite väl anekdotiskt eller väl navelskådande. Själv har jag massvis med böcker om språk, men om jag verkligen lärt mig särskilt mycket av att läsa dem kan jag faktiskt inte påstå. Därför blir Parkvalls bok riktigt intressant först när han visar att flera av myterna går hand i hand med vår vurm för det anglosaxiska samt den eurocentriska världsbild som vi rockar här i väst – hur hegemoni och världsspråk flätas samman och hur våra missuppfattningar om språk visar på skeva maktförhållanden mellan människor.

Vidare fungerar bokens mer anekdotiska delar utmärkt som konversationskrydda i sällskap där kulturellt kapital värderas högt; tänk bara vad skönt att kunna plocka fram sågen nästa gång någon påstår att svenskan, till skillnad från engelskan, är ett fattigt och uttryckslöst språk, och göra processen kort med anglofilen.

Titel: Lagom finns bara i Sverige – och andra myter om språk
Författare: Mikael Parkvall
Förlag: Schibsted förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 172
ISBN: 9789177387978