Persepolis

Att finna gemenskap i utanförskap

Iranier i Österrike. Västerlänning i Iran. Persepolis, som nu släpps i en samlingsvolym innehållande de tidigare utgivna fyra delarna, handlar mycket om att höra till. Och att inte höra till, alls. Marjane Satrapis självbiografi tar vid då huvudkaraktären Marji är tio år. Hon är fast besluten att bli profet när hon blir stor, den islamiska revolutionen (som sedermera ska leda till krig mellan Iran och Irak) eskalerar och husan i Marjis familj har förälskat sig i grannpojken.

Persepolis är en mix av vardag och politik, lycka och förödelse. Utvecklingsroman är ett epitet som inte är helt missvisande, men boken innehåller inte bara en berättelse om en flickas väg till kvinna, utan är också ett stycke nutidshistoria om både förtryck och kampen att slå sig fri. Och inte minst om alla paradoxala mellanlägen som uppkommer på den glidande skalan däremellan.

Den politiska viljan är alltid närvarande, men Satrapi skildrar också ett ett tvivel som inte sällan utvecklas till en förtvivlan. Ändå skrattar man. För i Persepolis värld är inte allvar och humor motpoler. Satrapi balanserar på den sylvassa kniveggen och hon skrattar hela vägen. Hoppet är det sista som överger en, sägs det och kanske är det därför som hennes serieroman aldrig blir dyster. Allvarlig, skrämmande och rörande, visst, men aldrig dyster.

Persepolis är verkligen en kontrasternas roman. Detta understryks ytterligare av Satrapis illustrationer. Här finns inga mellanlägen, ingen gråskala. Hon använder sig av svart och vitt och that’s it. En estetik som både är vass och hård, men också tilltalande. Stilren, men också detaljrik. Och det finns ett starkt band mellan bildernas utformning och berättelsen innehåll.

Motsatserna är många och kulturkrockarna haglar. Marji tillhör både Iran och Västeuropa. Hon innehåller båda världarna och hon lever i båda världarna, men saknar också på grund av detta en genuin tillhörighet. Det som starkast genomsyrar henne och även Persepolis som helhet är inte ett utanförskap, utan en gemenskap. Hur den tar sig utryck skiftar; ibland i en gemenskap av kampvilja och i de politiska åsikterna, ibland i utanförskapet i sig, ibland i enbart i egenskap av kvinna. Men den finns ständigt närvarande: en önskan och en vilja om att höra till.

Titel: Persepolis
Författare: Marjane Satrapi
Förlag: Galago
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 349
ISBN: 9170372268