Bra koncept men dåligt genomförande

I teorin är konceptet kanon. En sajt där Sveriges oetablerade författare kan få utrymme och respons. Bli kommenterad och få kommentarer. Varje månad koras dessutom en första-, andra- och tredjepristagare som väljs ut av en etablerad skribent. Och det bästa ur hela klabbet publiceras varje år i en samling som jag har i min hand: Färdlektyr 2006.

Det verkar emellertid inte som att de ansvariga bakom Färdlektyr – Svenska Lokaltrafikföreningen – anser att kidsen håller måttet. Kanske är det därför som de har valt att låta etablerade författare (och även en del annat löst folk) bidra med nyskrivet material. Till årets bättre hör Åke Edwardsons ”Öppen sportbil” och ”Elda telefonkataloger” av John Ajvide Lindqvist, men där återfinns också riktiga bottennapp som Fredrik Strages ”Video”. Jag har förståelse för viljan att krydda samlingen – att ha några publikdragare – men det huvudsakliga syftet måste ändå vara att lyfta fram bra, oetablerade och kanske framförallt okända författare och i det här fallet så stjäl kändisarna utrymme från uprising stars.

Av elva noveller totalt är tre skrivna av oetablerade. Överraskande nog är alla tre riktiga guldklimpar. Joanna Nordin beskriver en försupen fader i ”Dina sorger kan simma” och visst är hon snubblande nära sentimentalitet, men räddas av sitt luftiga, lite distanserade språk. Nazia Alis ”Kristallsvanen” är en tragikomisk och orginell berättelse om ett ganska elakt barn, skriven i jagform. Som läsare kastas man mellan hopp och förtvivlan, mot ett nattsvart mysrysigt avslut. Starkast lyser ändå Hanna Kristoffersons ”Det här är inte en novell om villkorslös kärlek”. En ganska konventionell, sötsliskig kärlekshistoria kryddat med lite utanförskap, men utförd på ett briljant, lätt självironsikt sätt. Kristofferson använder språket på ett lekfullt och ofta överraskande vis, utan att falla i experimentgropen.

Den stora besvikelsen är alla de dikter som är instuckna mellan novellerna. Visst finns det bättre och sämre exempel, men ingen är värd att nämnas. Ofta har de en rätt tröttsam staccatorytm och deras teman blir i det närmaste parodiska.

Titel: Färdlektyr 2006
Författare: Inger Alfvén, Åke Edwarson, Marjaneh Bakhtiari med flera.
Utgiven av: Svenska Lokaltrafikföreningen.
Språk: Svenska.
Utgivningsår: 2006.
Antal sidor: 128.
Läs mer unga texter: Färdlektyr