Silc förlag vågar visa verklighet

Fredagen den 27 oktober 2006 fyllde Dawit Isaak 42 år, då hade han suttit fängslad i 1860 dagar, utan rättegång och utan att anklagats formellt för något brott. Isaak är svensk medborgare sedan 1992, främst känd som journalist, författare och dramatiker, och var en av förkämparna för ett demokratiskt och fritt Eritrea, men stämplades av regimen som landsförrädare och dissident. Silc förlag gav 2004 ut boken Dawit och friheten och har även gett ut ett antal andra skrifter som: ”tar tempen på arbetet för demokrati i olika delar av världen”. Det är ofta välskrivna och engagerande små böcker, med mycket tänkvärt innehåll.

I Dawit och friheten samsas ett antal författare, som i kortare texter ringar in både Eritreas problem och fallet Isaak. Både personligt och strikt informativt samsas i boken som ger en gedigen beskrivning av ett demokratiseringsprojekt som slutat i ett totalitärt styre, där varken pressfrihet eller yttrandefrihet respekteras.

Ett problem som ofta uppkommer i politisk litteratur är dess oförmåga att tilltala rätt (ny) publik. Kanske finns det allt för mycket media och enkla stimulantia för att få människor att läsa böcker som bränner. Böcker om människor som torteras och hålls inspärrade i kalla mörka celler kan aldrig vara ”lättsmälta”. Jag skulle aldrig använda ord som: rolig, gemytlig, trevlig eller angenäm för att beskriva den läsupplevelse denna litteratur ger mig. Däremot kan böckerna vara engagerande, svidande, informativa och obehagligt sanna. Folkbildning är en viktig del i en politisk kultur och självklart något som motarbetas i Eritrea, men hur är det med den svenska folkbildningen? Om böcker som Dawit och friheten sålde lika bra som Mat-Tinas kokböcker så skulle jag vara lugn, men som det ser ut idag så läser allt för många för mycket med för lite substans och mening.

Dawit och friheten är inte behaglig att läsa, men i skribenternas engagemang finns en glöd som smittar mig, en glöd som gör att jag hädanefter kommer att följa utvecklingen i fallet Isaak och förhoppningsvis göra något för att stödja kampen. Så kanske Dawit Isaak en dag får återförenas med sin familj.

Titel: Dawit och friheten
Författare: Johan Karlsson & Rickard Sjöberg (red)
Förlag: Silc förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2004
Antal sidor: 126
ISBN: 9197477176
Övrigt: Besök gärna freedawit.com, en svensk sida som håller koll på det senaste i fallet Isaak. Här kan ni bl.a. köpa tröjor, knappar, vykort, klistermärken och böcker för att stödja kampen för att få Dawit Isaak frisläppt.