Den tredje vintern

Ei saa peittää: Den tredje vintern

Martha Gellhorn anses av många vara en av 1900-talets främsta krigsreportrar. Och jag är beredd på att hålla med, det är något särskilt med Martha Gellhorns reportage. I samlingen Den tredje vintern finns reportage från 1900-talets stora krigshändelser, från det spanska inbördeskriget på 30-talet till invasionen i Panama i slutet av 80-talet.

Till skillnad från många andra reportrar är Martha Gellhorn både delaktig och mycket synlig i sina reportage. Förutom att gestalta de människor hon träffar berättar hon till exempel hur hon förflyttar sig mellan platser, hur hennes hotellrum ser ut, och hur hon och hennes vänner roar sig, dock hela tiden med krigets oroligheter i bakhuvudet.

Gellhorn har en otrolig förmåga att hitta de detaljer som bidrar till att läsaren kan identifiera och komma närmre personerna i reportagen. Till exempel genom att jämföra ett par skor hittar Gellhorn likheter mellan människorna i Spanien och de i Finland, och visar att kriget kan drabba vem som helst.

Martha Gellhorn har sagt att hon inte tyckte om att skriva litterärt och smycka ut sina texter. Dock påminner hennes reportage om skönlitteratur, en samling novelliknande texter skrivna i jagform. Kanske beror det på, som hon också sagt, att hon inte visste något om kriget, utan bara om vardagslivet som fanns runt omkring. Hursomhelst finns i texterna en dramatik och spänning som inte lämnar någon oberörd.

Gellhorns oräddhet och förmåga att gestalta de personer hon möter ger hennes reportage ett innehåll som väcker starka känslor. Och det är det som gör Martha Gellhorn till en av 1900-talets främsta krigsreportrar.

Titel: Den tredje vintern
Författare: Martha Gellhorn
Redaktörer: Stig Hansén och Clas Thor
Förlag: Ordfronts förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 1995
Antal sidor: 237
ISBN: 91-7324-478-3