Mina Grundläggande Rättigheter

Tema Grafik: Små, små rättigheter

Hur lajbans känns EU egentligen? De flesta associerar nog mest till invecklad byråkrati och svårtöverskådlig beslutsfattning. Något överraskande har de tänkt till vid formgivningen av sin informationsbok Mina grundläggande rättigheter – I Europeiska Unionen. Istället för att trycka upp ännu en trist broschyr som ingen kommer läsa, knappt ägna ett ögonkast, har de gjort en liten bok om dina rättigheter. Och tvättat den i 95 grader.

Mina grundläggande rättigheter är ungefär tre centimeter hög och är trots det förvånansvärt läsvänlig. Det går lätt och snabbt att skaffa sig en överskådlig bild av människans rätt till liv, integritet och utbildning. Formgivningen blir själva nyckeln till information. Jag hade knappast plockat upp en broschyr om EU i A5-storlek på bokmässan i Göteborg, men den lilla EU-boken sög åt sig min uppmärksamhet och jag har bläddrat i den sedan dess.

Titel: Mina grundläggande rättigheter – I Europeiska Unionen
Utges av: Europeiska kommissionen
Språk: Svenska (men utges på EU:s samtliga språk)
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 82
ISBN: 9289458011