Nya Författarskolan

Ei sa peittää: Nya författarskolan

Göran Häggs Författarskolan från 1993 har tryckts i nya upplagar gång på gång och finns sen 2004 ute i bokdiskarna under titeln Nya författarskolan. Det kan kanske verka lite konstigt att en bok av den typen säljer i sådana mängder – så många författare finns det väl ändå inte i Sverige? Men det här är inte bara en bok för författare och blivande sådana, utan i lika hög grad en bok för dem som läser.

I korta och lättlästa kapitel berättar Hägg om björnen på stranden, bananskal, persiska brev och en rad andra berättarknep. Tipsen är lika mycket guider till ett bättre läsande som till ett bättre skrivande. Författaren lär sig nya grepp att använda och läsaren lär sig nya knep och uppbyggnadsmönster att leta efter i texterna, vilket är ett utmärkt sätt för den litteraturintresserade att hitta nya dimensioner i favoritböckerna.

Utöver genomgången av olika berättargrepp förklara Hägg också i korta drag om hur bokbranschen, med förläggare, kritiker och annat löst folk, egentligen fungerar. För den som letar efter huvudklappar och Alla kan!-utrop är Nya författarskolan fel bok. Istället skriver Hägg realistiskt och inspirerande om hur det faktiskt går till och på vägen passar han på att avliva en rad myter om snobberier och romantiska genier.

Titel: Nya författarskolan
Författare: Göran Hägg
Förlag: Månpocket och Wahlström & Widstrand
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2005 (Första gången 2004 som Nya författarskolan, första gången 1993 som Författarskolan.)
Antal sidor: 232
ISBN: 9172320044