Finns det liv på mars?

Edelfeldt skriver ungdomsbok för vuxna

En vuxendomsbok av Inger Edelfeldt, står det när jag slår upp första sidan i romanen Finns det liv på Mars? Det är en fyndig benämning. För det är precis så som romanen är konstruerad, som en ungdomsbok för vuxna eller, om man ska vara mer exakt, som en vuxenbok om en kvinna som inte vill följa de regler som definierar just en vuxen person.

Denna rebelliska kvinna är mamman och Vivo-arbetaren Joni 45 år. Hon har sedan unga år tagit livet som det kommer utan direkta mål. Hon har läst lite lösa kurser på universitetet men detta har inte kunnat ge henne jobb som varken musiker eller författare, yrken som hon tycker skulle passa henne perfekt. Istället arbetar Joni med att väga upp räkor och skiva oxfilé i charken, vilket kan tyckas konstigt med tanke på att hon är vegetarian, men det är bara tillfälligt, som hon brukar säga. För att dryga ut kassan brukar Joni spela gamla 70-tals ballader på stan och till sin hjälp har hon Mårran som är hennes femåriga dotter. Det Joni strävar efter är att hitta en fast punkt i livet med en man som kan skjutsa henne till IKEA, men samtidigt gör detta henne rädd eftersom bara tanken får henne att känna sig instängd.

Kärnan i romanen är alltså Jonis frustration över att inte kunna leva upp till det som anses vara vuxet. Hon försöker verkligen och har till och med slängt alla plattor med tonårshjälten David Bowie. Detta gjorde hon när hon var gravid med Mårran, när de andra medlemmarna i den gruppterapi hon gick i förklarade att en mamma inte kunde vara besatt av en rockartist.

Det går inte annat än att tycka om denna roman. Igenkänningsfaktorn är hög, Edelfeldt är fantastisk på att beskriva känslor och situationer som vi alla har varit med om. Hon romantiserar vardagen och visar att det är okej att vara så fattig att man måste inreda lägenheten med tidningsutklipp och stearinljus.

Den varma och träffande humorn hos Edelfeldt finns hela tiden där. Hon skriver med ett många gånger fyndigt språk och texten blir aldrig seg eller långtråkig. På frågan om man behöver bli vuxen eller ej blir svaret nej. Man blir inte en lyckligare person för att man följer samhällets regler för vad som är vuxet.

Titel: Finns det liv på Mars?
Författare: Inger Edelfeldt
Förlag: Norstedts Förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 232
ISBN: 9113015419