Jag är din flickvän nu

Hemmingsson gör humor av ångest

Nina Hemmingsson har i sitt andra seriealbum ”Jag är din flickvän nu” samlat sina enrutingar som till vardags går att hitta i Aftonbladet. Här finns förutom enrutingarna även längre serier.

Hemmingsson har en mycket speciell humor. Den är svart och testar ofta gränsen för vad som går att skämta om. Men trots det går det inte att låta bli att skratta. Vissa skämt är dock så absurda att det är svårt att hitta en poäng. Inte ens Hemmingsson själv kunde under serieseminariet på Bokmässan i september i år förklara det roliga med vissa enrutingar. Men å andra sidan kan det vara just det absurda som är poängen.

Många av serierna handlar om tjejer som känner att de inte passar in. Ett vanligt tema kan tyckas, men Hemmingsson gestaltar detta på ett nytt sätt. Hon ger karaktärerna förmågan att driva med sig själva samtidigt som de mår dåligt över att de är för tjocka eller att de inte alltid är som alla andra.
Hemmingsson använder sig även av ironi som humorgrepp. Flickorna i hennes serier säger en sak men utstrålar något helt annat. I en stripp går till exempel en kvinna runt och sjunger att hon är fri och självständig. Hon berättar om hur vacker och ung hon är och om allt bra hon åstadkommer. Men det hela slutar dock med att hon hamnar på mentalsjukhus.
Flera gånger uppmärksammar Hemmingsson även jämställdhetsfrågor. Ett bra exempel på det är när en av hennes kvinnliga karaktärer under ett möte får reda på att hon inte får prata lika mycket som männen eftersom hon saknar penis. Hemmingssons serier roar alltså inte bara utan uppmärksammar även allvarliga problem i samhället

Ångest och depression är också något mycket centralt i Hemmingssons serier. Många av hennes karaktärer mår mycket dåligt vilket visar sig i oprovocerade utbrott, rädsla över att gå utanför dörren eller genom att de dövar känslorna med alkohol eller mat. De ångestfyllda karaktärerna har hon gett vita, tomma och ihåliga ögon som troligtvis visar på den tomhet som karaktärerna verkar känna.

Hemmingsson använder sig dock av väldigt likartade skämt i sina serier. Att läsa seriealbumet i ett sträck är inte att rekommendera, eftersom det tillslut blir tjatigt. Albumet passar dock perfekt att ta fram och läsa då och då.

Teckningarna är groteska men samtidigt helt underbart gjorda. Vissa av dem utstrålar som sagt en hel del ångest, och det visas även i Hemmingsons val av färger då det mesta går i en mörk nyans. Detta bidrar till att både förstärka ångesten och samtidigt framkalla svartsynta ironier.

Läs också Jesper Ims Johanssons artikel om serieseminariet Serieskaparna – vår tids unga diktarröster?

Titel: Jag är din flickvän nu
Författare: Nina Hemmingsson
Förlag: Kartago Förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 126
ISBN: 9189632583