Muntert på allvar med Ulf Frödin

En sovande rycks ur sömnen av en ilsken väckarklocka. Uppvaknandet kommenteras med ett kallt konstaterande: ”så var den dan förstörd!” Omslaget till Ulf Frödins samling av skämtteckningar säger egentligen allt om innehållet. För nog suger det att behöva vakna upp i Frödins värld. Även om den är färgrann. Att betrakta den på avstånd däremot, genom en smidig liten bok på 48 sidor, är dock en mer nöjsam syssla. I alla fall så länge man låter bli att fundera över om det egentligen är så mycket som skiljer bokens värld från den gråmulna sörjan utanför ens eget fönster. Då blir det muntert på allvar.

Ulf Frödins grovhuggna, spretiga, ibland ilskna stil parodierar invanda uttryck och tendenser och driver dem ett eller flera steg längre. Den förtvivlade läraren möts inte av eftertänksamhet och förståelse när han inför klassen deklarerar att alla människor har samma värde. Han möts av gapskratt. Tre personer pratar ivrigt om att de faktiskt vet de som har hela tänder, arbete och små bröst. Längre fram i boken står en villaägare på garageuppfarten och mekar med sin gigantiska missil medan hustrun skäller ut honom. Situationen tycks lika naturlig som om han stod där och trimmade bilen eller sysslade med något annat typiskt manligt ofog.

Boken är slagfärdig. Ett skämt per sida gör den till en samling absurda punchlines som oftast träffar direkt, rakt i ansiktet, men som ibland också slår mot oväntade delar och därmed tvingar till eftertanke. Linjerna i teckningarna är grova, och med hjälp av collageteknik, bjärta färger och originella figurer förstärker Frödin känslan av att någonting är ruttet och på väg åt fel håll. Att det dessutom är förbaskat roligt visar bara ännu mer hur absurd den där gråmulna sörjan utanför fönstret kan tyckas vara.

Titel: Så var den dan förstörd
Författare: Ulf Frödin
Förlag: Nisses Böcker
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 48
ISBN: 91-975651-9-9
Övrigt: På www.frodin.info kan du se flera av bokens teckningar plus en mängd andra.