På Södra Teatern i Stockholm har journalisten Mustafa Can under hösten bjudit in ett antal kända gäster för personliga samtal. I onsdags var det poeten Kristina Lugns tur att svara på närgångna frågor.

Belysningen på teatercaféet dämpas och genom ett strålkastarsken gör Operasångaren Vendela Duclos entré. Med en inlevelsefull sång av Piaf inleder hon kvällen. Sången slutar och istället hörs Mustafa Cans röst genom en högtalaren där han presenterar kvällens gäst, ”som sprungen ur Ekelöfs poesi”, Kristina Lugn. De båda tar plats i den svarta skinnsoffan på scenen och samtalet kan börja. Förutom intresset för Gunnar Ekelöfs poesi är hemstaden Skövde något som förenar dem två. Skövde är något Can gärna vill diskutera med Lugn om och det nästan två och en halv timma långa samtalet inleds därför med frågor om Lugns uppväxt. Lugn berättar på ett komiskt sätt hur det var att växa upp i en familj där pappan var officer och mamman var lärarinna. Hon berättar om då hon i smyg lärde sig läsa, hennes tidiga författarplaner och det utanförskap hon ibland kände.
Från utanförskap leder samtalet in på ämnet ensamhet, och Can frågar hur Lugn känner inför detta. Lugn svarar att hon är ensam men menar att alla är det. Kanske är det dock mer påtagligt i hennes fall eftersom hon lever ensam.
– Men jag har faktiskt varit gift tre gånger, tillägger hon.
– Senaste äktenskapet höll dock bara en månad.
Can frågar vad som hände. Lugn, som tidigare sett så bekväm ut i soffan, verkar nu besvärad och börjar bita i sitt pärlhalsband. Trots att situationen är märkbart jobbigt släpper inte Can ämnet, och flera i publiken börjar skruva på sig. Lugn tar sig ur diskussionen och samtalet glider istället in på lögner. Lugn berättar att hon tycker att det finns en livslust i att ljuga, det gör livet mer intressant. En särskild lögn hon kommer ihåg från barndomen är när hon lurade i sina klasskamrater att hennes pappa var skådespelaren Martin Ljung. Det hela gick så långt att hon började förfalska autografer som hon delade ut.
Diskussionen om lögn och sanning löper vidare och Can frågar Lugn om vilken hennes bästa lögn är. Men det vill hon inte svara på, däremot berättar hon gärna om hennes näst bästa lögn. Det var när hon påstått att hon skrivit en bok, Du lilla solsken, som egentligen inte fanns. I flera år stod detta även med i nationalencyklopedin. När folk ringde och frågade om boken sa hon alltid att den var slut.
Under denna diskussion är det oundvikligt att inte fundera över vad som egentligen är sanning och lögn av allt det Lugn berättar, nu när hon tydligen har en förkärlek för att ljuga och hitta på. Kristina Lugn som brukar uppfattas som en uppriktig och självutlämnande person kanske i själva verket är väldigt hemlig, då den bild hon visar upp av sig själv möjligtvis inte är sann.
Samtalet är inte bara underhållande. Även allvar präglar diskussionen. Can frågar Lugn hur pass viktig litteraturen egentligen är. Det märks att detta är något som engagerar Lugn. Hon anser att läsning är en mycket viktig sysselsättning eftersom det går att göra i sin ensamhet och inte är kopplat till en tävling. Lugn blir upprörd när hon tänker på de förslag som den nya regeringen diskuterat angående avskaffandet av avgiftsfria bibliotek.
– Detta är ett hot mot demokratin.
Självklart glider även samtalet in på Svenska Akademien där Kristina Lugn nyligen blev invald. Lugn trodde aldrig att hon skulle bli tillfrågad. När Horace Engdahl ringde var hon övertygad om att han ville ha telefonnumret till någon annan, inte att han faktiskt sökte just henne. Can frågar nervöst om Lugn verkligen kommer att klara av att hålla Akademins tysthetslöfte. Lugn ser en aning pillemarisk ut då hon svarar att det nog ska gå bra.
Mustafa Can knyter ihop säcken genom att återigen läsa några tänkvärda ord av poeten Gunnar Ekelöf, och kvällen avslutas med ännu en vacker tolkning av Piaf. När Vendelas sång tonar ut verkar publiken överens om att denna kväll lyst upp en annars mycket mörk novemberkväll.
Titel: Tätt intill
Medverkande: Mustafa Can och Kristina Lugn
Plats: Kägelbanan, Södra Teatern
Tidpunkt: Onsdagen den 29/11 2006