Outernational

58 bilder Trinity Sound System

Det finns gott om dem nu. Böcker med en svängig svart man på framsidan. Johan Wirfält på Rodeomagazine påpekade helt riktigt att hip hop-litteraturen – kanske inte bok för bok, men väl tillsammans – börjat luta åt en rätt så vitgubbig exotism. Som avslutning drar han paralleller mellan The Beautiful Struggle (fotografen Per Englunds bok om Sydafrika) och Leni Riefenstahls exotismklassiker Afrika. Likvärdiga böcker, men Leni tog bättre bilder hävdar Wirfält. Att gå så långt är både provocerande och småroligt, men kanske inte helt on point.

Dokument Förlag gav ut just The Beautiful Struggle och man ger ut en rad böcker som relaterar till hip hop, graffiti, gatukonst och med den senaste utgivningen Outernational, även reggae. Sysslar då Dokument Förlag med någon sorts exotism? Självklart gör de inte det. Säkerligen finns det köpare av deras utgivningar som är både gubbiga och vita och säkert försvinner en hel del av böckerna – knappt bläddrade i – in i någon härligt stilren bokhylla på Södermalm, för att där sluta sina dagar som en del av inredningen. Bortsett från dessa avarter väljer jag att se Dokuments utgivningar som små kärleksförklaringar; man förlägger och distribuerar helt enkelt det man går igång på, det man älskar.

Outernational är historien om Trinity Sound System. Fotografen Kalle Assbring har följt de fyra medlemmarna under flera års tid och Nils Åkesson har intervjuat och skrivit reportage. 58 bilder, text på både svenska och engelska och en luftig, svalt formgiven bok är vad man får för pengarna. Hela projektet är en subtil hyllning till människor som drivs av en stark kärlek för sin konstform.

Assbrings foton är ofta riktigt bra och tillsammans med Mårten Chenons formgivning blir Outernational en mycket snygg bok. Det är gräs, svett, sound clashes, kärlek, gräs, baktakt, dancehall, dub plates, gräs, bas, eufori, skakande rövar, rastas, leenden, klubbar och diskbänksrealism. Foton och text kompletterar varandra på ett väl avvägt sätt och bildar tillsammans en relevant historia. Outernational är lite som ett långt reportage. Kanske skulle det ha gjort sig lika bra i en tidning, men eftersom allt är förpackat så snyggt klagar jag inte när den kommer i bokform.

Avslutningsvis: med den gråaste bokhösten i mannaminne framför oss känns det skönt att det finns förlag som Dokument. Förlag som ger ut böcker som svänger. Om det sen står en svart, vit, gul eller röd man/kvinna på omslaget spelar mindre roll.

Titel: Outernational: En berättelse om Trinity Sound System
Fotograf: Kalle Assbring
Text: Nils Åkesson
Form: Mårten Chenon
Förlag: Dokument Förlag & Distribution
Språk: Svenska & engelska
Utgivningsdatum: 18 maj 2007
Antal sidor: 120
ISBN: 978-91-85639-01-4
Övrigt: Johan Wirfält om etnoträsket.
Mera: Vad är ett sound system?