Gudars skymning, vilket språk

Sveriges äldsta jultidning heter Julstämning. När tidningen denna jul ges ut för hundrade gången så låter man inte bli att dra stora växlar på hundraårsjubileet och traditioner i allmänhet. Dels gör historikern Dick Harrison en genomgång av Sveriges historia under det gångna seklet, dels så redovisas tidningens egen bakgrund i en lång och ändlöst namedroppande artikel.

Julstämning lever på traditioner, både så sett att tidningen i sig nu har blivit något av en tradition och att den knappast anstränger sig för att verka förnyande. Det står tidigt klart att medelåldern på målgruppen är hög. Tonen i artiklarna är många gånger skrattretande, när den på samma gång tycks försöker rikta sig till en PRO-publik och till en barnpublik. I den inledande artikeln skriver författaren, som besökt en småländsk julmarknad och herrgård, i en gammeldags samtalande ton och verkar förvänta sig att läsaren ska sätta kaffet i vrångstrupen och skrocka ”Ja, jag säger då det” när han eller hon får veta att fröken Stephens döpte sina hundar till Tutten, Tuttan, Tuttelita och Lilltuttan. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om tonen i de olika artiklarna, ibland blir den som sagt rolig, men i längden blir den mest irriterande och långdragen. När Göran Willis i sin artikel om Folkets Park blir så präktig att han inte ens kan skriva ut ”djävlar anamma”, utan censurerar det till ”d-r anamma”, så börjar jag nå min gräns.

Årets nummer av Julstämning innehåller bland annat ett antal sidor om blommor, rovdjur, nämnda artikeln om Folkets Park, porträtt av kungen, Sven Tumba och kvinnliga piloter. Ett par av artiklarna har goda föresatser och intressanta utgångspunkter, men de flesta dravlas bort i ett förbålt inlindat språk med monstruöst långa meningar där självklarheter och omotiverade sidospår staplas på varandra. En av tidningens höjdpunkter är den novell, ”Den heliga natten” skriven av Selma Lagerlöf, som på ett stämningsfullt vis avslutar hela läsningen. Men jag skulle hemskt gärna sett någon mer nyskriven och modernare julnovell också. Bara för att tidningen är hundra år behöver inte hela innehållet också vara det. Okej att man tar med en Lagerlöfnovell, men uteslut för den skull inte nyare alster.

Mest intressant blir tidningen när den behandlar konst och konstnärer. I årets upplaga porträtteras Karin ”Mamma” Andersson. Riktigt kul är de reproduktioner av fina tavlor, i år bland annat av Anders Zorn och nämnda Karin ”Mamma” Andersson, som bifogas i varje nummer av Julstämning.

Om Julstämning ska stå sig till ytterligare ett jubileum bör den nog förändras en hel del. Det finns några ljusglimtar, bland annat det gedigna konstintresset och det skönlitterära bidraget, men man borde ta fasta ännu mer på detta. Dessutom tror jag att en jultidning både kan och behöver förnyas mer än vad Julstämning har gjort, för att kunna gå en ljus framtid till mötes.

Titel: Julstämning 2006
Författare: Sanna Töringe, Dick Harrison, Katarina Mazetti, Selma Lagerlöf, m.fl.
Förlag: Semic
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 65
ISBN: 9155234852