Den nya världsfotbollen

Den nya världsfotbollen

Ofta när jag försöker upplysa oinsatta, eller ofrälsta, att fotboll är ett nödvändigt – eller åtminstone ett fullgott – verktyg för att förklara världen, globaliseringen, länders kultur och folksjäl, slår det mig att det var en dålig idé – jag talar helt enkelt för döva öron. Inte en chans att någon som inte gillar fotboll kommer att se sporten som något annat än en ointressant vuxenlek som får alldeles för mycket utrymme i media. Dock vet jag innerst inne att jag har rätt och de har fel – fotboll är världens största sport och ute i den vida världen, utanför den lilla bubblan Sverige, finns många länder där samhället inte kan diskuteras utan att ta hänsyn till fotbollen.

I Erik Nivas Den Nya Världsfotbollen får läsaren följa med Aftonbladetjournalisten på ett antal fotbollsresor över klotet: Asien, Afrika, Sydamerika och Europa – ibland handlar det mer om fotboll, ibland mer om samhället. Boken berör också globaliseringen, kapitalismen och om hur klubbars förmåga att anpassa sig till den nya världsordningen kan avgöra framtiden för ett stort antal människor.

Vissa kapitel skulle jag inte rekommendera till andra än den fotbollsintresserade, medan andra kan läsas av vem som helst. Till exempel delen om krigsförbrytaren Arkan och Röda Stjärnan Belgrads mest hängivna supportrar – hur sammandrabbningarna före matchen mellan Röda Stjärnan (Serbien) och Dinamo Zagreb (Kroatien) enligt många blev själva startskottet för kriget. Även delarna om fredsprocessen på Nordirland, kriget som stannade upp i Elfenbenskusten (landslaget gick långt i det Afrikanska mästerskapet), romernas kamp i Rumänien, maffians järngrepp i södra Italien och otaliga andra kapitel kräver ingen större förkunskap inom fotbollsområdet.

Den Nya Världsfotbollen är en klassisk reportagebok, dock utan de där riktigt långa texterna. Influenserna hittar vi i Simon Kupers kända Football Against The Enemy samt den färskare Fotboll Förklarar Världen, skriven av Franklin Foer. Rent stilistiskt är Niva behaglig att läsa: han håller sig själv utanför berättelsen i den mån det är möjligt och när han syns ser han oftast till att det tillför historien något, han skriver rakt och okomplicerat utan att för den skull bli tråkig.

Om man ska ha några invändningar mot boken är det att flera av texterna förlorar en del av sin charm då de är skrivna för upp till fem år sedan. Dock kan detta förlåtas: Sverige har äntligen fått en lång, välskriven och engagerande bok om förhållandet mellan fotboll och världen. Gott så.

Titel: Den nya världsfotbollen
Författare: Erik Niva
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 498
ISBN: 978-91-86021-34-4

Några dokumentärer på nätet om fotboll och politik: Frontline Football: Bosnien – Serbien, The Real Football Factories International – Argentina, The Real Football Factories International – Balkan