Hon fattas oss, hon fattas oss så det skär i bröstet

I november 2007 skulle Astrid Lindgren fyllt 100 år. Hennes böcker är översatta till mer än 80 språk och hon är älskad av både barn och vuxna i stora delar av världen. Jubileet uppmärksammas på många ställen – både i Sverige och i utlandet – med diverse tillställningar och kulturarrangemang, de flesta med utgångspunkt i Lindgrens författarskap, men även personen bakom de fantastiska sagorna sätts i strålkastarljuset. Något som en anspråkslös Astrid Lindgren aldrig riktigt vande sig vid: ”Jag är ingen nedrans kändis eller nationalmonument. För mig är jag alltjämt bondjäntan från Vimmerby. Bara lite äldre och förståndigare.”

I samband med Kulturhuset i Stockholms stora fotoutställning om Astrid Lindgrens liv, släpper bokförlaget Max Ström en biografi om Astrid Lindgrens liv i bilder – Astrids bilder. Bokens redaktör Jacob Forsell har fått fri tillgång till Astrid Lindgrens privata fotoalbum och boken innehåller således en rad bilder som aldrig tidigare publicerats.

Utgivningar från bokförlaget Max Ström brukar borga för kvalité och Astrids bilder är inte något undantag. Det är en superlyxig, vackert inbunden samt föredömligt grafiskt formgiven bok man gett ut – och fattas bara annat, en bildbiografi om Astrid Lindgren får bara inte slarvas med. Boken börjar med Astrid Lindgrens fantastiska ”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult”, en berättelse om sina föräldrars kärlek, syskonen och bondelivet i Småland för hundra år sedan, historien som 1999 av Sveriges radiolyssnare utsågs till årtusendets kärlekssaga och jag kan inte annat än att hålla med. Werther, Tristan och alla anda litterära romantiker i alla ära – det här var på riktigt.

Efter den vackra historien om barndom och kärlek, där läsaren får lära känna den omgivning som formade Astrid Lindgren, är det främst bilderna som får tala. Texten är skriven av Johan Erséus och han lägger an en perfekt ton för att inte framkalla dissonans i samspelet mellan bild och text. Äventyret börjar 1926, när Astrid blir gravid med en man hon inte vill leva med och flyttar till Stockholm. Sonen Lars tvingas hon – på grund av att hon är ogift – föda i Köpenhamn och de tre första åren är hon tvungen att långa tider vara ifrån sitt älskade barn. Den första tiden i Stockholm är en svår kamp och hon hankar sig fram på ströjobb tills hon 1944 debuterar med Britt Mari lättar sitt hjärta. Samma år skriver hon Pippi Långstrump som tioårspresent åt sin dotter Karin. 1945 ges boken ut och livet i anonymitet är ett minne blott.

Vi får i bilder följa med Astrid Lindgren under hela sitt liv, från liten sprallig busunge till de sista åren av ålderdom. Bilderna är underbara, en del privata, en del från officiella sammanhang. Så mycket nostalgi ryms i boken och i bilderna – som ibland är så pass starka att tårarna inte är långt borta. Inte bara för att det ibland är sorgligt utan för att Astrid Lindgren på så många sätt är en del av ens barndom. Astrid Lindgren var en mycket varm människa med ett stort hjärta. Hon älskade barn och stod alltid upp mot orättvisor. Och som Margareta Strömstedt skriver i essän Astrids inre bilder, som får avsluta boken: ”Mäktiga män blir alla små pojkar i Astrid Lindgrens bildarkiv.” Vilket är en sanning med modifikation; alla blir vi nog barn på nytt i Astrid Lindgrens värld.

Titel: Astrids bilder
Huvudredaktör: Jacob Forsell
Författare: Johan Erséus
Medförfattare: Margareta Strömstedt/Karin Alvtegen
Förlag: Max Ström Bokförlag AB
Språk: Svenska
Utgivningdatum: 20070324
Antal sidor: 271
ISBN: 9171260315/ 9789171260314
Övrigt: Fotoutställningen Astrid Anna Emilia Lindgren öppnar den 24/3 och slutar den 2/9 2007. Platsen är Kulturhuset i Stockholm. Mer info här.
DN-artikel där man kan läsa mer om de olika arrangemang som planeras, här.