Gisslan för proletariatets diktatur

I 47 år har Fidel Castro styrt Kuba, och när han i somras strax före sin 80-årsdag hastigt insjuknade och därmed tvingades lämna över makten, drogs världens ögon återigen mot den totalitära staten Kuba i Västindien.

”Fångad i sina motsägelser, i en ändlös utopi, galen och absurd, når vår ö, den största av Antillerna, millennieskiftet utan skor, utan tak över huvudet, i trasor och med tomma magar. Det är inte mycket som återstår av den verkliga socialism som för tio år sedan fortfarande talade om utveckling, framtid, livskvalitet och annan retorik av samma art.” Så beskriver Raúl Rivero Kuba strax före millennieskiftet. Rivero är författare och poet och tillhör de som kämpar för ett fritt och demokratiskt Kuba, men som under sin kamp stämplats som dissident och tvingats lämna sitt hemland. Han lever sedan 2005 i exil i Madrid där han fortsätter kampen för demokrati och mänskliga rättigheter.

I Mörkläggning – och 51 andra kränkningar av den kubanska statens oberoende och territoriella integritet – utgiven på Silc förlag, samlas krönikor, absurda små berättelser och vittnanden om övergrepp och oförrätter. De korta texterna fungerar som pusselbitar, sammanfogade skapar de en bild av ett land där människors vardag är allt annat än lätt. Vi får möta människor som är tvingade att livnära sig på tuppfäktning, kortspel, prostitution och lotteri. Vi får läsa om människor som diskrimineras och misshandlas pga. sexuell läggning eller för att de bara försvarat det fria ordet. Människor som skiljs från sina familjer och drömmar som krossats av paramilitära kängor.

Rivero skriver förbannat bra; vackert och rent, med en stilistisk säkerhet som aldrig låter blomsterspråk komma i vägen för det budskap som ska nå läsaren. Styrkan ligger i Riveros tonläge, som alltid sätter människan i centrum. Det är en befriande blandning av journalistik och poesi, som jag gärna skulle vilja se mer av i tider där många journalister är bra på att tycka väldigt mycket om väldigt lite.

Titel: Mörkläggning
Författare: Raúl Rivero
Översättare: Elisabeth Helms
Förlag: Silc förlag
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 223
ISBN: 9197477125