Krakel Spektakels Julafton

En uppochnervänd jul hos Krakel Spektakel

I staden Annorlunda är julen bak och fram och i Ingalunda drömmer man om julen istället för att uppleva den på riktigt. I Lennart Hellsings Krakel Spektakels Julafton berättar Krakel Spektakel och Kusin Vitamin för varandra om tokiga jular de varit med om. Och det är sannerligen udda upplevelser.

Detta är första gången som Krakel Spektakels Julafton kommer ut i bokform. Berättelsen är baserad på Snurrskivan med samma namn som kom ut som Snurr-EP 1955.

Hellsing har en fantastisk fantasi och de märks inte minst i beskrivningen av staden Annorlunda, där Krakel Spektakel i den mest underhållande biten berättar om hur dopp i grytan går till. I Annorlunda är det nämligen inte limpa man doppar, utan det är varandra.

– Men där i Annorlunda, du ska inte tro att de doppar brödskivor. Nej då, de doppar varann!
– Doppade de dig med?
– Ja, direkt ner i en stor gryta bara. Det var juldoppet sa de. Sedan fiskade de upp mig med en jättegaffel och höll mig under duschen ett tag.

Berättelsen varvas med rimmade verser och Poul Ströyers härliga teckningar. Hellsing är expert på att få liv i orden och skapa en rytmisk melodi. Det är inte svårt att förstå att de tidigare varit ackompanjerade till sång och musik. Men frågan är om dessa små verser från 1955 fortfarande känns aktuella? Vi firar inte jul på samma sätt idag som då. Dagens barn kan nog ha svårt att relatera till dopp i grytan och ringdans runt granen. Möjligtvis har vuxna mer behållning av Krakel Spektakels julafton. För det är trots allt en riktig liten julpärla som starkt bidrar till en förhöjd julstämning.

Titel: Krakel Spektakels Julafton
Text: Lennart Hellsing
Teckningar: Poul Ströyer
Förlag: Nisses böcker
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 24
ISBN: 9197565164