Att Skriva

Ei saa peitäää: Att skriva

En kritikersågad zombienörd som lallar om att varje historia är ett fossil som ska grävas upp, och som tillbringade sina första tio femton år som etablerad författare i ett konstant rus av alkohol och tunga droger – skulle det vara någon att ta guidning om skrivande från? Ja, jag tror det. Att skriva är en sympatisk och lättillänglig blandning av författarmemoarer, personligt hållen litteraturfilosofi och handfasta skrivtips.

Boken börjar med ett hundratal sidor fragmentariska memoarer. I memoarkapitlena får vi följa King från hans uppväxt – då han avgudade skräckfilmer, skrev sina första noveller och tryckte stora spikar fulla med refuseringsbrev – till vuxenlivet, med en mängd bestsellerromaner, ett lyckigt äktenskap och flera år av tungt missbruk. Resten av boken består av filosoferande kring själva skrivandet och författarskapet, med en rad råd och tips om vad som bör ingå i författarens obligatoriska verktygslåda, om att sky adverb och passiva verbformer som pesten och att ärlighet alltid är nödvändigt, även när man skriver om utomjordingar och levande döda.

Bland kritiker har Stephen King aldrig gjort sig något stort namn, däremot har hans böcker sålt i massiva upplagor och många titlar har också filmatiserats. De här omständigheterna, att han skriver både ur ett slags underifrånperspektiv och med en stor auktoritet gör läsningen av boken än mer intressant.

Titel: Att skriva
Författare: Stephen King
Översättare: Tore Borglund Janson
Förlag: Bra Böcker
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2005 (Första gången på svenska 2001, första gången i original 2000.)
Antal sidor: 256
ISBN: 91-7002-208-9