Sanna Historier om Flickan i Auschwitz

En sann historia som inte får glömmas

I Sanna historier om flickan i Auschwitz berättar Katja, bokens huvudperson, för journalisten Sören Sommelius om sina fasansfulla år i koncentrationsläger under andra världskriget. Katja som sedan världskrigets slut är bosatt i södra Sverige kommer ursprungligen från Polen. Hennes fruktansvärda historia börjar då hon som 15 åring blev erbjuden ett välbetalt arbete i Österrike, något som till en början såg mycket bra ut. Katja tog chansen och flyttade från Polen för att söka lyckan. Väl i Österrike blev det dock inte som hon hade tänkt.

På bondgården där hon fick arbete uteblev ersättning och det tunga jobbet hon utförde var enbart ett slavarbete. Katja ville därför tillbaka till Polen och beslutade sig för att rymma från gården. Men något gick snett och hon hamnade på fel tåg utan vare sig pass eller legitimation. Det blev början på en lång frihetsberövning. Efter några veckors fångenskap i en cell i Linz i Österrike forslades hon till koncentrationslägret Auschwitz. Katja blev påtvingad fångkläder och ett nummer tatuerades in på hennes kropp, hon blev upplyst om att hon nu endast var fånge nr 74111. Men Katja lyckades på ett imponerande sätt att uthärda de hårda åren i lägret.

Sanna historier om flickan i Auschwitz är en lättläst och en mycket förklarande bok och skulle säkert passa bra i skolundervisning. Kunskaper om koncentrationslägren och om andra världskriget behövs egentligen inte sedan tidigare för att hänga med. Sommelius klargör de allra enklaste och förutsätter aldrig att läsaren vet all bakgrundsfakta. Detta lyckas han med utan att göra boken för ”enkel”. Även de som kan en del om kriget sedan tidigare får säkert ut något av den. Varje persons historia från dessa händelser är unik.

Kanske är det meningen men ibland upplevs Sanna historier om flickan i Auschwitz mer som en historiebok än som en biografi över Katjas liv. Det är en mycket informativ fakta man möts av. Det är intressant men blir ibland på bekostnad av språket som då tenderar att bli en aning stolpigt. Det stolpiga språket sabbar i sin tur en del av Katjas berättelse. Det hela blir en aning torrt och distanserat och som läsare kommer man inte riktigt nära det som berättas. Det jag saknar är en bättre kombination av historiebok och biografi, för boken skulle heller inte bli bättre av att ta bort all fakta, kanske borde de bara separeras mer.

Varje gång jag läser om det som skedde under andra världskriget blir jag lika illa berörd men även förvånad över att det verkligen har kunnat äga rum. Därför är det viktigt att historierna berättas vidare och aldrig tystas ner. Böcker som Sanna historier om flickan i Auschwitz är viktiga och behövs, det som hände får aldrig glömmas bort.

Titel: Sanna historier om flickan i Auschwitz
Författare: Sören Sommelius
Förlag: Historiska Media
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 144
ISBN: 9789185507139