Tandooriälgen

Heliga kor och mord i framtida Göteborg

Den senaste veckan har jag då och då klivit in i en osannolik värld. Ett framtida Göteborg som i visionen döpts om till Gautampuri. Klimatförändringar och ekonomiska omvälvningar har vänt upp och ner på världen. Sverige tillhör numera den Sydasiatiska Unionen och det är Indien som dominerar Sverige – både kulturellt och politiskt. Med 20 miljoner invånare, ett tropiskt klimat, buddhistiska tempel och heliga kor på gatorna så känner inte läsaren igen mycket av den forna svenska staden. Sverige har kolonialiserats och som ursprungsbefolkning i minoritet tvingas svenskarna axla en roll de knappast är vana vid.

Det är i detta myller av hetta och trängsel som romanens konflikt utspelas. Kommissarie Herman Barsk är den stereotypa snuten; sliten, ensam och gift med jobbet, som en dag snubblar över de bestialiska mord som i tidningarna kommer att kallas för tandoorimassakern. Ju längre Barsk kommer i utredningen, desto mer förskräcks han av de politiska undertoner brottet verkar ha och inser snart att morden kanske bara är början på en stor internationell konflikt.

Tandooriälgen är till formen lika mycket deckare som politisk satir. Författaren vänder på och kullkastar en rad begrepp och vedertagna sanningar, för att låta oss se möjliga effekter av aktuella frågor som klimatförändringen och tredje världens ekonomiska frammarsch. Att Danmark blivit en öken och att USA numera är fienden, är två exempel av många som visar på en satir som ofta får mig att dra på smilbanden. Men det är inte alltid helt lyckat med denna blandning av politisk satir och deckare. Författaren tenderar ibland att vara allt för rolig och svävande i sin ironi, vilket leder till att själva spänningsmomentet tappar fart. Trots de avsnitt där spänningen dalar och satiren blir allt för tydlig, så läser jag oftast boken med stor behållning. Språket är befriande korthugget och köttigt, för att ibland sväva ut i både härligt groteska och påhittiga liknelser.

Det är en vågad blandning av teman och stilar Zac O´Yeah ger sig på i Tandooriälgen och visst når han långt, men inte hela vägen. Som helhet är det en gedigen och intressant skildring av ett framtida Sverige, berättad i en tilltalande form med en rad underhållande incidenter och tänkvärda iakttagelser. Å andra sidan förlorar boken en hel del på att den lever i ett slags ingenmansland mellan deckare och politisk satir. Som deckare är den inte spännande nog och som politisk satir bränner den inte tillräckligt hårt. Som försvar ska jag ändå säga att som helhet är det en bra roman som förtjänar att läsas. Kanske borde man då helt bortse från att skuffa in den i olika fack och bara se den som bra underhållning.

Titel: Tandooriälgen
Författare: Zac O’Yeah
Förlag: Ordfront
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 343 sidor
ISBN: 91-7037-158-X