Machokille söker puffra för självmord

Compañero har avskedsfest för sina vänner, han ska ut och resa. Men det är ingen vanlig färd han ska göra. Compañeros resa går nämligen ut på att ta sitt liv, genom att skjuta sig själv i huvudet. Så börjar Gaute Bies roman Go shootyrbaby! Dramatiskt kan tyckas, men det är bara att vänja sig, ty denna roman fortsätter i samma anda från början till slut.

För att Compañero ska kunna fullfölja sitt uppdrag behöver han en pistol. I jakten på denna tar han hjälp av sin lillebror Manni. Compañero hävdar att även Manni kan vinna på detta eftersom Manni då kan skjuta Pedro, som är hans olyckliga kärlek Manuelas pojkvän. Själv har Compañero dock slutat tro på kärleken. Att ta livet av sig är det enda äkta man kan göra av sitt liv anser han.

Romanen har kallats en suicidal solskenshistoria. Men solskenet lyser med sin frånvaro. Trots att Compañero ser lätt på sitt kommande slut är den här romanen inte vacker. Det är en rå och känslokall värld som gestaltas. Det går dock möjligen ibland att se en värme mellan de båda bröderna och en stark gemenskap mellan dem och deras vänner. Men mestadels är karaktärerna hårda som sten.

Go shootyrbaby! utstrålar en kaxighet som dryper av testosteron. Killarna är hårda där de går med cigaretten i mungipan och gärna använder sig av engelska uttryck för att förstärka deras coola image. Letar man efter en historia som får tårkanalerna att arbeta bör man leta någon annanstans. Här finns det inte plats för några tårdrypande känslor. Däremot väcker den funderingar över livet och människans existens. Varför vill Compañero begå självmord? Hans eget svar på frågan är att han inte vill se världen löpa förbi honom. Att begå själmord ser han som sin möjlighet att bli unik. Han verkar mycket exalterad över sitt projekt. Men ändå går det att ana en rädsla hos honom då processen drar ut på tiden. Compañero försvarar sin ineffektivitet genom att skylla på svårigheterna med att få tag på en pistol. Om det nu är så, är svårt att avgöra, hur som helst blir jakten på pistolen oerhört spännande och frågan hur det ska gå för Compañero lämnar ingen oberörd.

Bie vågar genom romanen visa en sann verklighet där ingenting har förskönats. Detta visas även i språket där han använder sig av ett vardagligt talspråk. Bie blandar fritt mellan stora och små bokstäver, engelska och norska och ibland ersätter han hela ord med bara en bokstav eller en symbol. Språket används även till att förstärka karaktärernas personligheter. Genom att ge Compañero och Manni ett mer vardagligt språk, kryddat med diverse slang, stärks deras machoattityd ytterligare. Tyvärr sker det på bekostnad av romanens helhetsintryck. Karaktärernas coolhet blir trots allt i längden ganska tröttsam.

Titel: Go shootyrbaby!
Författare: Gaute Bie
Förlag: Cappelen
Språk: Norska (bokmål)
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 160
ISBN: 8202250102
Här kan du beställa norska böcker: Haugen Bok, BokKilden och Norli Nettbokhandel.